İstanbul’daki sanat kütüphaneleri kullanıcılarında sosyal, ekonomik, kültürel etkilerin kütüphane kullanımı açısından değerlendirilmesi - Aydınöz, İlknur (My University, 2019)
Bu çalışmada, “İstanbul’daki sanat kütüphanesi kullanıcılarının sosyal, ekonomik ve kültürel durumlarının kütüphane kullanımındaki rolünü” belirlemek amaçlanmış ve bunun için de anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın kapsamı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan farklı türden 11 sanat kütüphanesinden oluşmaktadır. Bu kütüphanelerin 2’si üniversite, 3’ü belediye, 1’i il halk kütüphanesi, 1’i vakıf ve 4’ü bağımsız kuruluşlar bünyesinde yer almaktadır. Araştırmanın evrenini, 11 sanat kütüphanesindeki farklı yaş gruplarından 237 kullanıcı oluşturmaktadır. Araştırmada betimleme yöntemi uygulanmış olup, literatür taraması, anket, görüşme ve gözlem teknikleriyle çalışma için uygun veriler toplanmıştır.Araştırma sonucunda sanat kütüphanesi kullanıcılarının sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklerinin kütüphane kullanımında önemli bir role sahip olduğu görülmüştür. Kullanıcıların ekonomik, sosyal ve kültürel seviyeleri arttıkça sanata ve kültürel etkinliklere olan katılımları da artmakta ve bu duruma paralel olarak sanat kütüphanesi kullanım oranlarında da artış yaşanmaktadır. Kütüphaneler de kullanıcı potansiyellerini artırmak için dermesini nitelik ve nicelik açısından geliştirmeli, hizmet politikalarını artırmalı, fiziki koşullarını ve çalışma saatlerini de daha iyi seviyelere getirmelidir.

In this study, the main aim is to determine “The role of social, economic and cultural status of art library users in İstanbul on library utilization” and a survey study has been made accordingly. Scope of research consists of eleven different kind of art libraries placed in İstanbul Metropolitan Municipality. Two of these libraries are within the structure of university while three of them within municipality. One of them is city public library, four of them are independent and last one belongs to a foundation. 237 people of different age group in those 11 art libraries give form to the target population of the study. While descriptive method is implemented in this research, pertinent data is collected by means of literature review, survey, and interview and observation technique.In research result, social, cultural and economic status of art library users play a significant role on library utilization. As the level of social, economic and cultural status of users increase, their attendance to artistic, social and cultural activities enhance. Correspondingly, the rate of usage of the art libraries rises as well. In order to expand user potential, libraries ought to improve their collection in terms of quality and quantity, enhance their service policy, better their physical conditions and working hours.
Keywords: Art library; Istanbul; İstanbul; Kütüphane hizmetleri; Kütüphane Kullanımı; Kütüphaneler; Libraries; library services; Özel araştırma kütüphaneleri; Sanat Kütüphaneleri library usage