Sanat yapıtının oluşumundaki psikolojik ve sosyolojik süreç (resim) - Zinler, Arzu (My University, 1999)
Sanat, bir insan işi, bir insan yaratması olarak yine insanın kendini anlattığı bir alandır. Bir başka deyimle sanat insanın kendini ifade etme yollarından biridir. Insanlar ilk çağlardan bu yana sanatı algılamaya çalışmışlardır. Sanat ise bir akış içinde çeşitli devirlerde yaşayarak değişik üsluplarda günümüze kadar ulaşmıştır. Ilk çağdan bu yana bir sanat yapıtının oluşumunu her zaman toplumsal olaylar sosyolojik olarak etkilemiştir. Eski uygarlıklara bakıldığında çok tanrılı dinlerin yaşaması ve yaygınlaşması yapılan tanrı heykelleri ölümden sonra yaşama inancı sanatçıları etkileyen sosyolojik bir olaydır. Gerek Uzakdoğu gerek İslam Ülkelerinde mistik düşüncenin yoğunluğu ve demokrasi kavramının yerleşmemiş olmasının getirdiği tek seslilik olayı da resim sanatının yüzeysel kalmasına yol açan etkenlerden biridir. Sosyalist ülkelerde sanatın gelişiminde yaşanan politik ortam ve varolan sosyalist kültür sanatçıyı bağımlı kılar. Avrupa ülkelerinde sosyolojik olayların sanatçıya etkileri ise gerek akımların disiplini gerekse bireysel etkilenimdir. Değişik çağlarda sanatçılar farklı sosyolojik ortamlardan etkilenmesinin yanısıra, sanatçılar olaylardan bireysel olarak etkilenmektedir. Ayrıca sanatçıların kalıtsal olarak da sanatsal üretimlerini etkilediği görülmektedir. Francisco Goya, Toulouse-Lautrec, Vincent Van Gogh, Edvard Munch, Pablo Picasso, Francis Bacon. Genel olarak bu sanatçılara baktığımızda sanatçıların toplumsal yapıyla uyuşamadıkları ve denge kuramadıklarından dolayı yaşadıkları olumsuzlukların karşılığı olarak sanat yapıtlarında olumlu çıkışları ile yaratıcı olabilmişlerdir. Art, being a human work, a human creation, once again is a field where a human being explains himself. To put it in another manner, art is one of the ways of self-expression. From the ancient ages till today, people tried to perceive what was the art. As for the art, surviving in several periods of time within a course, reached to our day reflecting different forms and styles. From the first epoch till the present, the social events have always affected the formation of a work of art in a sociological manner. When the ancient civilizations are taken into consideration, the surviving and widespread of religions implying the existance of more than one god, the statues and scuptures of God, belief of live after death are sociological events affecting the artists. The single voice phenomenon caused by the intensity of mystic tought either in FarEast or Islam countries and by the mal-established democracy concept is another factor leading to the superficiality of art. In socialist countries, the political events occuring at the development of a work of art and the existing socialist culture bound up the artist. In European countries, the effects of sociological events is either by self-impression or by the dicipline of the trends. In various ages, beside the effects of different sociological surroundings, the artists are affected by the events in an individual manner. Moreover, it is seen that the inheriditary chracteristics of an individual play also a role in the formation of a work of art. Francisco Goya, Toulouse-Lautrec, Vincent Van Gogh, Edvard Munch, Pablo Picasso, Francis Bacon. If we look at these artists in a general manner, as a result of the negative events that they are faced with,due to the inability of self-adaptation to the social structure of their time and of providing equilibrium, they could be creative with their positive advances.
Keywords: Felsefe ve kuramı; Güzel ve dekoratif sanatlar; Resim sanatı; RESİM SANATI-FELSEFE VE KURAM