Dental erosıon ın down syndrome populatıon - Soomro, Maria Hyder (My University, 2015)
Amaç: Diş hekimleri tarafından yapılan klinik gözlemler sonucunda Down sendromlu hastalarda yüksek düzeyde diş aşınması görülmüştür. Ancak Down sendromlu hastalarda görülen diş aşınmalarının kayıt edildiği ve sebeplerinin araştırıldığı fazla sayıda çalışma yoktur.Bu çalışmanın amacı Down. Yöntem ve gereçler:Her birey için dental ve tıbbi anamnez alınmış, hastaların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesine yönelik beslenme formu doldurulmuştur. Ağız içi muayenede dental erozyon değerlendirilmesinde Simplified İndex of Smith and Knight kullanılmıştır. Bulgular: Down sendromlu bireylerde kontrol grubuna göre ıstatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla dental erozyon görülmüştür. Ayrıca; dental erozyon görülme prevelansının; gastro özofagial reflü, astım , ağız solunumu gibi faktörler tarafından etkilendiği görülmüştür. Bunun yanı sıra asitli içecek ve yiyeceklerin tüketilmesinin dental erozyon prevalansını arttırdığı görülmüştür. Sonuç: Diş aşınmasının sebeplerinin bilinmesi ve erken teşhis edilmesi sendromlu çocuklarda dental erozyon görülme sıklığını belirlemektir. down sendromlu çocuklarda dental erozyonun tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca bu konuya dikkat çekilmesi ve yaşam tarzının değiştirilmesi dental erozyondan korunmada yardımcı olabilir. Anahtar kelimleri : Down, Syndrome, Risk factors, Dental, Erosion.
Keywords: Çocuk; Diş; Pedodonti