Bir finansman aracı olarak Barter sistemi ve muhasebeleştirilmesi - Küpçük, Asuman (My University, 2003)
Barter; firmaların ihtiyaçları olan ve nakit para ödeyerek satın almış oldukları mal ve hizmetleri, kendi sattıkları mal ve hizmetleri vererek satın almalarıdır. Barter, paranın kullanılmaya başlanmasından önce, iki kişinin mallarını karşılıklı değiş tokuş etmeleri şeklinde, ilkel bir yöntem olarak kullanmaktaydı. Finansal krizlerde yaşanan nakit sıkıntısı, sadece alım yapmayı zorlaştırmamış, aynı zamanda satış yapmayı da engellemiştir. Barter, çağdaş ekonomide işletmelerin bu sorunlarına çözüm getirebilecek yeni bir uygulama şekli olarak tekrar gündeme gelmiş ve bir sisteme dönüştürülerek ticari yaşama sunulmuştur. Barter işletmelere hem para kullanmadan alım yapma, hem de satış yaparak cirolarını arttırma imkanı vermektedir. Sistemin çalışması, bir firmanın sattığı malın karşılığını, mal sattığı firmadan değil, başka bir firmadan ihtiyacı olan herhangi bir malı alarak karşılaması esasına dayanır. Sistemdeki firma sayısı arttıkça, üyelerin alabileceği ürün ve hizmetler çeşitlilik kazanmakta, her türlü talebini sistemden karşılayabilmektedir. Sistemin işleyişi, barter şirketleri tarafından organize edilmekte, arz ve talepler internet aracılığıyla üyelere duyurulmaktadır. Barter, işletmelere her türlü mal ve hizmeti nakit akışını bozmadan, faiz ödemeden, kredi kullanmadan satın alabilme, nakit ödeme yapmadığından dolayı elinde kalan parayı serbest değerlendirme imkanı sunmaktadır. Satış yapan işletmelerse, stok fazlasını nakite, atıl kapasiteyi üretime dönüştürmesinin yanısıra, reklam ve pazarlama, tahsilat garantili satış olanağına kavuşmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de 90'lı yıllarda uygulanmaya başlanan barter sisteminin özellikleri, işleyişi açıklanmaya çalışılmış ve işlemlerin muhasebeleştirilmesi ile ilgili bir öneri sunulmuştur. Barter can be defined as a system in which companies buy the goods they need without paying any money in return they give their own goods and service. Before money used to be as an exchange value, barter was used as a primitive method where two people exchanged their goods without using any money. In financial crisis, scarcity of cash hardened not only buying but also selling. Barter has come to application on a new practice in modern economy and being systemized in a way able to solve above stated problems. Barter makes possible buying and selling without money and enables the increasing of endorsement. The system works in this way that a company sells its goods and in return it gets any goods which is needed from a different company. As the number of companies in the system increase, members are able to find various goods and service. The process of the system is organized by barter companies, supply and demand are announced to the member via Internet. Barter offers to companies the opportunity of evaluating independently their own money by supplying goods and money without hindering their cash flows, paying interest and using credit. Barter provides companies who are engaged in sales the possibility of exchange their stock with cash and converting idle capacity into production. In this study, the properties and the process of Barter system began in 90's in Turkey is explained and a proposal about the accounting of operations is presented.
Keywords: Muhasebe