The EU as a normal power? : an analysis of principled pragmatism in EU foreign policy - Aydın, Burak (My University, 2022)
Bu tez, Avrupa Birliği’nin (AB) dış politikasındaki aktörlüğünü 2009 ve 2020 yılları arasındaki yıllık Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (ODGP) raporlarını inceleyerek değerlendirmektedir. Küresel AB Stratejisi’nin (KABS) AB’nin kimliğinde önemli bir değişikliğe neden olup olmadığını anlamak için, bahsedilen raporlar AB’nin ifadelerini araştırmak adına incelenmiştir. Bu tezin temel argümanı, AB’nin her zaman güvenliğini ve nüfuzunu maksimize etmeye çalışan bir “normal güç” olmasından dolayı, ilkeli pragmatizmin KABS ile AB’nin dış politikasında bir çalışma prensipliğine yükselişinin AB’nin nasıl bir aktör olduğuna dair bir değişikliğe neden olmadığıdır. aktörlüğü hakkındaki literatüre genel bir bakış sunmaktadır ve AB’nin kimliğine yönelik olan farklı perspektifleri tanıtmaktadır. Ramon Pacheco Pardo’nun “Normal Güç Avrupa” konsepti ana bakış açısı olarak kullanılmaktadır. İkinci bölüm, AB’nin dış politikasının oluşumu ve evrimi hakkında bilgi vermektedir. Üçüncü bölümde, ODGP raporları pragmatik, değer bazlı ve ilkeli pragmatizm ifadeler bulmak için incelenmektedir. Bu ifadeler, içerikleri, sıklıkları ve eğilimleri açısından analiz edilmektedir. Bu tezin ana bulguları, AB söyleminde açıkça kullanılmamasına rağmen ilkeli pragmatizmin Avrupa dış politikasında KABS’den önce de var olduğunu göstermektedir. Bu bulgular bu tezin ana argümanıyla hemfikirdir: AB’nin her zaman bir normal güç olmasından dolayı, KABS AB'nin dünya siyasetinde bir aktör olarak kimliğinde değişikliğe neden olmamıştır.

This thesis evaluates the European Union’s (EU) actorness in its foreign policy by reviewing the annual Common Foreign and Security Policy (CFSP) reports between 2009 and 2020. These reports are reviewed to analyze statements made by the EU to understand whether European Union Global Strategy (EUGS) caused a significant change in the EU’s identity or not. The main argument of the thesis is that elevation of principled pragmatism as an operating principle in EU foreign policy with the EUGS has not caused a change in what kind of an actor the EU is, as the EU was always a “normal power” that seeks to maximize its influence and security. Chapter 1 presents an overview of the literature on the EU’s actorness and introduces different perspectives towards the EU’s identity. Ramon Pacheco Pardo’s “Normal Power Europe” analysis is used as the main perspective. Chapter 2 provides information on the formation and evolution of European foreign policy. In Chapter 3, CFSP reports are reviewed to find pragmatic, value-based and principled pragmatism statements. These statements are analyzed in terms of their contents, frequencies and trends. The main findings of this thesis suggest that although it was not employed openly in EU discourse, principled pragmatism existed in European foreign policy before the EUGS as well. These findings concur with the main argument of this thesis: the EUGS has not caused change in the EU’s identity as an actor in world politics because the EU has always been a normal power.
Keywords: Avrupa Birliği; Dış ilişkiler; Dış Politika; European Union; European Union Global Strategy; Foreign Policy; Foreign relations; Identity; İlkeli Pragmatizm European Union; Kimlik; Küresel Avrupa Birliği Stratejisi; Principled Pragmatism