Öğretmen Adaylarının Bilgi Okuryazarlık Becerileri İle Bilgi KaynaklarınınGüvenilirliklerini Değerlendirmeleri Arasındaki İlişki - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlık becerileri ile sosyobilimselbir konu olan nükleer enerji hakkında çevrimiçi farklı bilgi kaynaklarından alınan metinleringüvenilirliklerini değerlendirmeleri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Araştırmailişkisel tarama modelindedir. Çalışma Kocaeli Üniversitesi’nde fen bilgisi öğretmenliğiprogramındaki 186 öğretmen adayıyla yürütülmüştür. Çalışmada veriler “bilgi okuryazarlığı ölçeği”ve “güvenirlik anketi” ile toplanmıştır. Katılımcılar önce nükleer enerji konusunda özgün ve farklıbilgi kaynaklarından derlenmiş olan okuma metinlerini incelemiş, sonrasında bilgi okuryazarlığıölçeğini ve her bir metin için güvenirlik anketini doldurmuşlardır. Bulguların değerlendirilmesisonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının, bilgi okuryazarlığı konusunda yüksek beceri düzeyinesahip oldukları ve bilgi okuryazarlık beceri düzeyleriyle çevrimiçi farklı bilgi kaynaklarınıngüvenilirliklerini değerlendirmeleri arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde bir ilişkinin olduğubelirlenmiştir.

The aim of this study is to examine whether there is a relation between the information literacy skills of pre-service science teachers and their evaluation of the trustworthiness of texts obtained from different online information sources about nuclear energy, which is a socioscientific subject. The study is in relational screening model. The study was carried out by 186 pre-service teachers getting education at science teaching program at Kocaeli University. In the study, data were collected through “Information literacy scale” and “Trustworthiness questionnaire”. Participants first looked at reading texts compiled from original and different sources of information about nuclear energy, then filled the Information Literacy Scale and the Trustworthiness Questionnaire for each text. Findings show that pre-service science teachers have high skill level in information literacy subject and there is a low level and positively relation between their information literacy skill levels and their evaluation of the trustworthiness of online different information sources.
The Relation between the Information Literacy Skills of Pre-Service Teachers and Their Evaluation of the Trustworthiness of Information Sources