Meslek Lisesi Öğretmenlerinin Öğretmen Profesyonelliği ve Öğretmen Liderliğine İlişkin Algılarının İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu araştırmanın temel amacı meslek lisesi öğretmenlerinin öğretmen profesyonelliği ve öğretmenliderliğine ilişkin algılarını incelemektir. Olgu bilim deseninde tasarlanmış bu nitel araştırmanınçalışma grubunu 2017-2018 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Eyüpsultan ilçesinde çalışan toplam34 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır.Elde edilen veriler ile içerik analizi yapılarak bulgular raporlaştırılmıştır. Öğretmen liderliği içinsosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmesi gerektiği, nitelikli hizmet içi eğitimlerdüzenlenmesi gerektiği ve iletişimin güçlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenliderliğinin öğretmenlerin alınan kararlardan birinci derecede etkilenmesinden dolayı gerekliolarak algılanmasının yanında karar almayı zorlaştırmasından dolayı gereksiz olarak algılandığıtespit edilmiştir. Profesyonel öğretmenlerin yaratıcı ve üretici etkinlikler tasarlayan, lisansdüzeyinde eğitime sahip, özerk ve öz denetimli bireyler olarak algılandığı sonucuna ulaşılmıştır.

The main purpose of this research is to examine the perceptions of vocational high school teachers_x000D_ about teacher professionalism and teacher leadership. The study group of this qualitative research_x000D_ which is in phenomenology design included 34 teachers working in Eyüpsultan district of İstanbul_x000D_ province during 2017-2018 academic year. Data were collected through a semi-structured_x000D_ interview form. Content analysis was performed on the data obtained and the findings were_x000D_ reported. It has been concluded that social and cultural activities should be realized for teacher_x000D_ leadership, high quality in-service trainings should be organized and communication should be_x000D_ strengthened. It has been found that teacher leadership is perceived as necessity as the teachers are_x000D_ influenced with priority from the decisions made in school whereas it is perceived as nonnecessity_x000D_ because it makes it difficult to make decisions. It has been concluded that professional teachers are_x000D_ perceived as autonomous and self-regulated individuals who design creative and productive_x000D_ activities, have undergraduate level education.
Examining Teacher Professionalism and Teacher Leadership Perception of Teachers Working in Vocational High Schools