Demir Çağı’nda diyarbakır bölgesi - Türksoy, Tuğba (My University, 2007)
ÖZET Bu çalışma Demir Çağı’nda Diyarbakır bölgesinde yaşanan siyasal gelişmeler ve bu dönemde yerleşim gören merkezler konusunda bilgiler vermektedir. Tarih öncesi dönemden itibaren yerleşim gören Diyarbakır bölgesi M.Ö. 13. yüzyıldan itibaren Asur egemenliğine girmiş ve Yeni Asur İmparatorluğu’nun yıkılışına kadar Asur için önemli bir bölge olmuştur. Yapılan kazı çalışmaları Erken Demir Çağı’nda yaşanan kısa bir kesinti dışında Diyarbakır ve çevresinde yoğun bir Asur etkisi olduğu göstermektedir. TAÇDAM Projesi ile bölgede birçok merkezde sürdürülen kazı çalışmaları, Amedi ve Tuşhan gibi Yeni Asur eyalet merkezleri ile çevresindeki diğer önemli yerleşmelerin lokalizasyonlarının yapılmasını sağlamıştır.

This study is about the residential areas in Diyarbakir during the Iron Age and political issues experienced there during that era. Diyarbakir, which has been a residential area since the prehistorical times, was captured by Assyrians at B.C. 13. Century and became a very important center for them until the Neo Assyrian Empire fell down. Archeological excavating show that Diyarbakir and it’s near district was strongly under Assyrian influence except a short period at the Iron Age. The new archeological diggings run under the TAÇDAM Project’s umbrella provided localization for the some important Neo Assyrian centers such as Amedi, Tushan and other important districts next to them
Keywords: Eskiçağ_Türkiye_Diyarbakır; Tarih_Türkiye_Diyarbakır