Kamu politikası ve sivil toplum katılım stratejileri - Doğan, Elif Zeynep (My University, 2021)
21.Yüzyılın kamu yönetimi anlayışı demokratik ve meşru bir yönetim için katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik, etkinlik ve uygunluk ilkelerine uyumlu süreçleri zorunlu görmektedir. Yeni yönetim anlayışında kamu politikasına ilişkin kararlar yalnızca kamu otoritesini kullanma yetkisine sahip aktörler tarafından değil politikaların sonuçlarından etkilenecek tüm toplumsal grupların paydaşlığında yani kamu yetkilileri – özel sektör temsilcileri – sivil toplum temsilcileri ortaklığında alınmalı ve uygulanmalıdır. Her aktörün kendine has yapısı ve menfaatleriyle katıldığı çok aktörlü yönetişim süreci toplumsal olarak en uygun kararların alınmasını sağlamakta, sivil toplumun her aşamaya dahil edilmesi sayesinde temsili demokrasi sisteminin açıklarını kapatmaktadır. Bu bağlamda devlet odaklı eski hiyerarşik yönetim anlayışıyla kemikleşmiş kamu politikası işleyişini tüm paydaşların aktif katılımı mümkün kılacak şekilde yenilemek için çeşitli katılım stratejileri tasarlanmıştır. Sivil toplum kuruluşları da bu kapsamda dizayn edilen çeşitli katılım mekanizmaları ve araçları kullanarak yönetime katılmakta, kamu ve özel sektör yetkilileriyle beraber karar süreçlerine ortak olabilmekte, alternatif politikalar sunabilmekte, hizmet sağlama görevini devletle paylaşabilmekte, süreçleri kontrol ederek meşruiyetinden ve demokratikliğinden emin olabilmektedir. Ancak bu araç ve mekanizmaların varlığı kadar etkinliği ve verimliliği de katılımın seviyesini etkilemektedir. Bu tez çalışmasının amacı Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının kamu politikası yapımına katılmak için hangi stratejik araçları kullanıldığını ve bu araçlar içerisinden hangilerinin Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları için daha etki olduğunu tespit etmektir. Tezin ilk bölümünde kamu politikası, ikinci bölümde sivil toplum ve STK’lar hakkında literatür incelenmiş ve yorumlanmıştır. Üçüncü bölümündeyse STK’ların katılım stratejileri incelenmiş ve en etkili yönetsel katılım araçlarının tespit edilmesi amacıyla İstanbul ili ölçeğinde bazı STK’lar ile görüşülerek bir saha çalışması yapılmıştır.

The understanding of public administration of the 21st century requires processes that comply with the principles of participation, transparency, accountability, efficiency and compliance for a democratic and legitimate administration. In this approach, the Public policy decisions are taken and implemented not only by the authorised actors of public authority, but in patnership with all the social groups that will be directly affected by their results, namely public authorities - private sector respresentatives - civil society representatives. The multi-actor governance process, in which each actor participates with its unique structure and interests, ensures that the most appropriate decisions are taken socially, and closes the gaps of the representative democracy system thanks to the inclusion of civil society at every stage. In this context, various participation strategies have been designed in order to renew the functioning of public policy, in a way that enables active participation strategies. The purpose of this study is to determine what strategic tools are used and which ones among these tools effect than for CSOs in Turkey to participate in the making of public policy by civil society organizations in Turkey. In the first part of the thesis, public policy, in the second part, the literature about civil society and CSOs is examined and interpreted. In the third part, the participation strategies of CSOs were examined and a field study was conducted by interviewing some CSOs in the city of Istanbul in order to determine the most effective managerial participation tools.
Keywords: administrative participation; civil society; civil society organizations; governance; Kamu politikası; katılım; Non-governmental organizations; participation; Public policy; sivil toplum; sivil toplum kuruluşları; Sivil toplum örgütleri; yönetişim; yönetsel katılım