Şirket birleşme ve satın alma işlemlerinin finansal performans ve piyasa değeri üzerine etkisi - Suleymanov, Elchin (My University, 2025)
Şirket birleşme ve satın almaları büyümek, yeni pazarlara açılmak, yeni teknoloji ve kaynaklara erişim, maliyet tasarrufu sağlamak ve verimliliği arttrımak, sinerji oluşturmak, rekabeti azaltmak ve diğer amaçlarla şirketlerin sıklıkla başvurduğu işlemler sırasındadır. Özellikle kriz ve sonrası, doğal büyüme oranlarının tatminedici düzeyde olmadığı, piyasada bol likitide olduğu, yeni teknolojik ve inovatif dalgaların yaygın olduğu dönemlerde bu alanda kaydadeğer bir canlanma yaşanmaktadır. Birleşme ve satın alma işlemleri genel olarak stratejik planlama ve hedef belirlemeden başlayarak değerleme, durum tespiti, müzakere, anlaşmanın imzalanması, işlem sonrası entegrasyon gibi uzun aşamalardan geçmektedir. Bu aşamaların herhangi birinde gereken dikkat ve özenin gösterilmemesi, hesaplamalarda yapılan yanlışlıklar tüm sürecin başarısını risk altında bırakabilmektedir. Bu sebeple her bir aşamanın detaylı olarak incelenmesi büyük önem arz etmektedir. Uzun zamandır ve geniş olarak kullanılmasına ve bu alanda dünyada öncü olan danışmanlık şirketlerinin faaliyetlerine rağmen bu süreçlerin genel başarı yüzdesi daha önceki araştırmalara istinaden yüksek değildir. Birleşme ve satın alma işlemlerinde başarı yüzdesinin düşük olması bu alanda yapılan araştırmaların sayısını artıran en önemli faktörlerden biridir. Akademi başarısızlığın nedenleri ile ilgili sorulara cevap aramaktadır. Bu işlemlerin hükuki, ekonomik, sosyal ve bazen de siyasal boyutlarının olması, birçok paydaşı ilgilendirmesi de birleşme ve satın alma işlemlerinin önemini artırmaktadır. Bu ve diğer sebeplerden dolayı şirket birleşme ve satın almaları, başarı ve başarısızlığın nedenleri sürekli olarak akademik çalışmaların odak noktasında yer almaya devam etmektedir. Bu çalışmada şirket birleşme ve satın alma işlemlerinin neden ve amaçları, bütün aşamaları detaylı olarak araştırılmış olup, her aşamanın genel sürecin başarısına muhtemel etkileri vurgulanmıştır. Uygulama kısmında ise işlemlerin şirketlerin finansal performans ve piyasa değerine olan etkisi uygun finansal oranlar ve göstergeler ışığında ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

Mergers and acquisitions are transactions that are used frequently by the companies which seek growth, want to enter new markets, to reach new technology and resources, to achieve cost efficiency and increase productivity, to have synergy effect, to reduce competition. Especially during and after crises, in times when the organic growth rates are not satisfactory, there is ample liquidity in the market, new technological and innovative waves are widespread, this area experiences significant boom. Mergers and acquisition transactions start with strategic planning, and continue with stages like target identification, due diligence, negotiation, signing the agreement, post transaction integration. Not paying enough attention or making erroneous calculations in one of the abovementioned stages may jeopardize the success of the whole project. For this reason, every stage of the process should be carefully examined. Even though mergers and acquisitions have long been used by companies and there are professional consultation firms specializing in the area, the success rate of the transactions is not high enough according to the previous research. Since the success rate is low, academics are in search of the reasons. Merger and acquisition transactions have legal, economic, social, and sometimes political implications and affect the significant number of stakeholders. For these reasons mergers and acquisitions, causes of success and failure continue to be the focus of academic research. In this research, the reasons and purposes, all stages of merger and acquisitions have been examined in detail and the potential effects of each stage to the whole process have been noted. In the application part the effect of the transactions on the financial performance and market value of the firms has been analyzed in the light of financial ratios and indicators.
The effect of merger and acquisitions on financial performance and market value of the firms
Keywords: Birleşme ve Satın Alma; Business Enterprises; Consolidation and merger of corporations; Corporations; Due Diligence; Durum Tespiti; Finance; Financial Ratio Analysis; Finansal Oran Analizi; Maliye; Market Share; Merger and Acquisition; Pazar Payı; Sinerji; Strategy; Strateji; Synergy; Şirketler; Şirketlerin bütünleşme ve birleşmeleri; Ticari Teşebbüsler