Günümüz Türkiyesi’nde islami inanç ve değerlere yöneltilen eleştirilerin niteliği: İlhan Arsel Örneği - Ferşatoğlu, Abdüsselam (My University, 2002)
Son yıllarda Türkiye'de İslam Dini ile ilgili yapılan eleştirilerin mahiyeti, ve değeri hakkında bir araştırma yapmak düşüncesinden hareketle İlhan Arsel örneği ele alınmıştır. 1960'lı yıllradan beri İslam'ın çeşitli konularına getirdiği eleştirilerle bilinen İlhan Arsel bir kısım çevreler tarafından eleştirilirken bir kisimları tarafından da beğenilmiştir. Bizim maksadımız Arsel'in getirdiği eleştirilerin ne derece bilimsel değer arzettiğidir. Bu maksatla çalışmamımızı beş ana bölüme ayırarak tamamladık. Birinci bölümde, yazarın yaptığı eleştirileri konu, kaynak ve yöntem bakımından değerlendirmesini yaptık. Ayrıca yazılarından hareketle Arsel'in gayesini ve kendi inanç tarzını anlamaya çalıştık. İkinci bölümde, İslam'ın inanç ve ibadet konuları üzerine, çeşitli çalışmalarında dağınık olarak yapmış olduğu eleştirileri bir araya getirdik. Bu eleştirilerdeki ortak noktalar üzerinde durduk. Bilhassa Hz. Muhammed ve Kur'an-ı Kerim hakkındaki görüşlerine ağırlık verdik. Üçüncü bölümde Arsel'in İslam Ahlaki ve Hukkuki değerler üzerindeki eleştirilerini ele aldık. Dördüncü bülümde İslam'ın sosyal konularla ilgili hükümlerine getirdiği eleştirilerin yanında asırlar içerisinde oluşmuş geleneksel din anlayışına yaptığı eleştirileri ele aldık. Son bölümde ise, Arsel'in yapmış olduğu eleştirilerin, değerlendirmesini yaptık. Eleştirilerin kendi içinde tutarlılığı, islami kaynaklara uygun olup olmadığı, eleştirilerin bilimsel değeri, Arsel'in eleştiri noktalarını algılayış biçimi üzerinde durduk. Sonuç değerlendirmesinde ise Türkiye gibi halkının çoğunluğu müslüman olan bir ülkede İslam'a yapılan eleştirilerin boyutlarının ortaya çıkmasında İhan Arsel önreginin önemi üzerinde durulmuştur. The

of the Master's Thesis The Quality of Criticism against the Islamic Belief and Values in Today's Turkey: The Example of Ilhan Arsel Starting from a thought about making a research on the nature and value of criticism obout the religion of Islam in Turkey in recent years, the example of Ilhan Arsel is taken into account. Ilhan Arsel, known by the criticism he made against various subjects of Islam since 1960s, has been criticized by some circles while been applaued by others. My airn is to figure out how scientific are these criticism put forward by Arsel. For this reason, I completed my research dividing it into five basic parts. In the first chapter, I evaluated these criticism of the author according to subjects, sources, and method. Besides, I tried to acknowledge Arsel's goal and subjective way of belief departting from this writings. In the second chapter, I got together the criticism he made widespread in his works on the subjects of Islamic belief and practice. I emphasized on common points of these criticism, especially on the views of Hz. Muhammed and Kur'an-ı Kerim. In the third chapter, I stated on Arsel's criticism about Islamic moral and judicial values. In the fourth chapter, beside his criticism against the judgment of Islam about social issues, I considered the criticism he made against the traditional religious mentality occurred through the ages. In the last chapter, I made an evaluation of the total of Arsel's criticism. I put an emphasis on the consistency of the criticism in itself, the appropriateness of them to Islamic sources, the scientific value of these criticism, and Arsel's way of perception of the bases of criticism. In the finan analysis, the importance of the example of Ilhan Arsel has been given stress in figuring out the dimension of the criticism against Islam in a country like Turkey where the majority of the population is muslim.
Keywords: Din; İslam Dini; İslam_Eleştiri ve Yorumlar; Tefsir ve tefsir ilmi