Derilerin korunmasında kullanılan tuzlardaki tuza toleranslı bakterilerin izolasyonu, karakterizasyonu, biyokimyasal özellikleri, antibiyotiklere karşı hassasiyetleri ve inaktivasyonu - Yılmaz, Elif (My University, 2019)
Deri endüstrisinde, tuzla koruma yöntemi derilerin mikrobiyal bozulmalarını önlemekamacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu koruma iĢlemine rağmen, tuzlanmıĢ derilerfarklı türlerde mikroorganizmaları içermektedir. Bu nedenle bu çalıĢmanın amacı, tuzörneklerindeki toplam tuza toleranslı bakteri sayısını incelemek, bu mikroorganizmalarıgeleneksel ve moleküler metotlarla karakterize etmek, biyokimyasal reaksiyonlarını,antimikrobiyal duyarlılıklarını (Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi) araĢtırmak vedoğru elektrik akım ile bu zararlı mikroorganizmaları inaktive etmekti. Türkiye’dekideri fabrikalarından toplanan 30 tuz örneğinin nem içerikleri % 0.90 ile 5.02 arasında,pH değerleri 6.23 ile 7.22 arasında, tuza toleranslı bakterilerin toplam sayıları 104 kob/ gile 106 kob/ g arasında bulunmuĢtur. Fenotipik özelliklerine ve karĢılaĢtırmalı 16S rRNAgen dizilerine göre en yakın filogenetik akrabaları ile oldukça yüksek benzerlik gösteren83 tuza toleranslı izolat, Bacillus amyloliquefaciens, B.atrophaeus, B.halotolerans,B.licheniformis, B.mojavensis, B.paralicheniformis, B.pumilus, B.safensis, B.siamensis,B.subtilis, B.tequilensis, B.velezensis’e atanmıĢtır. Katalaz, proteaz, kazeinaz enzimleri,glikozdan, fruktozdan ve sukrozdan asit üretimi ve metiyonin kullanımı tüm izolatlardasaptanmıĢtır. Ġzolatlar selülaz, amilaz, β-galaktosidaz, oksidaz, üreaz, DNaz, lipaz,ksilanaz veya pullulanaz gibi farklı enzimleri üretmiĢtir. Tüm izolatlar çeĢitli karbon veamino asit kaynaklarını kullanmıĢtır. Ġzolatların % 76'sı 33 antimikrobiyal maddeyekarĢı inhibisyon zonu oluĢtururken izolatların % 24’ü 33 antimikrobiyal maddeye karĢıinhibisyon zonu oluĢturmamıĢtır. Antimikrobiyal maddelerin bazılarından etkilenmeyenproteolitik, lipolitik Bacillus izolatları 1 A doğru akım ile 25 dakikada öldürülmüĢtür.Sonuç olarak, deri koruma tuzlarındaki zararlı ve antimikrobiyallere karĢı dirençli tuzatoleranslı bakterileri öldürmek için doğru akım deri endüstrisinde kullanılabilir.

Salt curing method has been commonly used in leather industry to prevent microbialdeterioration of skins/ hides. Despite curing process, salted skins/ hides contain differentspecies of microorganisms. Hence, the aims of this study were to examine total numbersof halotolerant bacteria in salt samples, characterize these microorganisms usingconventional and molecular methods, investigate their biochemical reactions,antimicrobial susceptibilities (Kirby-Bauer disc diffusion method), and inactivate thesedestructive microorganisms using direct electric current. Moisture contents, pH values,total counts of halotolerant bacteria of 30 salt samples, collected from 14 leatherfactories (Turkey), were found between 0.90-5.02%, 6.23-7.22, 104 cfu/ g-106 cfu/ g,respectively. According to phenotypic characteristics and comparative partial 16S rRNAgene sequence, 83 halotolerant isolates showing highly similar identities with theirclosest phylogenetic relative were assigned to Bacillus amyloliquefaciens,B.atrophaeus, B.halotolerans, B.licheniformis, B.mojavensis, B.paralicheniformis,B.pumilus, B.safensis, B.siamensis, B.subtilis, B.tequilensis, B.velezensis. Catalase,protease, caseinase enzymes, acid production from glucose, fructose, sucrose andutilization of methionine were detected in all isolates. The isolates produced differentenzymes such as cellulase, amylase, β-galactosidase, oxidase, urease, DNase, lipase,xylanase, pullulanase. All isolates used various carbon and amino acid sources.Although 76% of isolates formed inhibition zone against 33 antimicrobial agents, 24%of isolates didn’t form inhibition zone against antimicrobials. Mixed culture ofproteolytic, lipolytic Bacillus isolates which were not affected by some of antimicrobialagents was exterminated via 1A direct current in 25 minutes. As a conclusion, directelectric current treatment may be used in leather industry to exterminate detrimental andantimicrobial resistant halotolerant bacteria in curing salt.
Keywords: Antimicrobial agent; Antimikrobiyal madde Leather industry; Biology; Biyoloji; Deri endüstrisi; Halotolerant Bacillus; Salt; Tuz; Tuza toleranslı Bacillus