Stok hesaplarının yasal düzenlemeler çerçevesinde incelenmesi, stokların denetimi ve gemi imalat sanayii uygulaması - Görmek, Selma Hascan (My University, 2019)
Ticari sınırların kalkması ile uluslararası boyuta taşınan rekabet ortamlarında işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve faaliyetlerini sürdürebilmeleri için iktisadi kıymetlere sahip olmaları ve bu iktisadi kıymetleri de en etkin bir şeklide kullanıma hazır bulundurmaları kaçınılmaz bir olgudur.İşletmelerin en önemli varlık kalemi olan stoklar ile ilgili, Vergi Usul Kanunu, Türkiye Muhasebe Standardı 2 (TMS 2) ve 1 Ocak 2018 den sonraki hesap dönemini kapsayan Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı’nda (BOBİ FRS) stoklar ile ilgili yer alan hükümler ayrı ayrı ele alınarak, muhasebe uygulamalarında ve finansal tabloların hazırlanma sürecinde, Vergi Usul Kanunu ve uygulanan standart setler arasındaki stokların ele alınıp değerlendirilmesine ilişkin farkları ve benzerlikleri ortaya koymak tezin asıl amacını oluşturmaktadır.

It is ineluctable phenomenon that enterprises should have economic values and make them avaible when required for to survive and continue their operations in the international competetive market which arise from removal of commercial barriers.The main purpose of this thesis is about the inventory which are being the most important asset item of enterprises, reveal the differences and similarities between the tax law and standard sets being related to handle and evaluate invertories in accounting practices and in the process of preparation of the financial reports by handling the provisions seperately in the financial reporting standard (FRS) for tax procedure law, Turkish accounting standard 2 (TAS 2), and large and medium enterprises covering the accounting period after 1 st january 2018.
Keywords: Accounting; Accounting Standards Tax Procedure Law; BOBİ FRS Stock; Business; Finance; Financial Reporting Standard for Large and Medium Size Enterprises (BOBI FRS); Impairment; İşletme; Maliye; Muhasebe; TAS 2 Inventory Standard; Tax legislation; TMS 2 Stoklar Standardı; Valuation; Vergi Usul Kanunu