556 S. KHK’nin 5. maddesi çerçevesinde marka olarak tescil edilebilecek işaretler - Özdal, Şule (My University, 2005)
556 Sayılı KHK'nin 5. madddesi çerçevesinde marka olarak tescil edilebilecek işaretler başlıklı tezimiz üç ana bölümden oluşmaktadır. Öncelikle marka hukukunun dayanağı olan uluslararası anlaşmalar ve ulusal mevzuata dair bilgi verilmiştir. İlk bölümde marka kavramı ve marka olabilecek bir işaretin sahip olması gereken unsurlar incelenmiştir. 5. maddeye göre marka olabilecek işaretlerin iki şarta sahip olması gereklidir. İlk şart ayırt ediciliğe sahip olma ikincisi şart ise çizimle ya da benzer bir şekilde görüntülenme veya çoğaltılabilme şartıdır. İkinci bölümde KHK'nin 5. maddesinde sayılan işaretler incelenmiştir. Bu şartlara sahip olan işaretler, marka olarak tescil edilebilirler. Adlar, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, reklam sloganları, malların ambalajları ve biçimi, üç boyutlu cisimler, bir şekille somutlaşmış renkler, sesler ve kokular ayırt ediciliğe sahipse marka olarak tescil edilebilirler. Bu işaretlerin malın ya da hizmetin cinsini, türünü, miktarını, üretim yerini, üretim zamanını, meslek adı gibi tüm topluma açık olan işaretleri içermiyor olması gerekir. Son bölümde ise KHK'nin marka olarak tescilini uygun görmediği işaretler incelenmiştir. İltibasa neden olacak işaretler, Paris Anlaşmasının, 1. mükerrer 6'ıncı maddesine uyarınca tescil edilemeyen işaretler, Paris Anlaşmasının 2. mükerrer 6'ıncı maddesine gereğince tescili reddedilecek işaretler, Paris Anlaşmasının kapsamı dışında kalmakla beraber kamuyu ilgilendiren tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş flamalar, armalar ve benzeri simgeler, dini değerleri ve sembolleri içeren markalar, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı markalar marka olarak tescil edilemeyecek işaretlerdir. In the framework of the 5th Article of the bylaw nr. 556, our thesis under the title SIGNS THAT MAY BE REGISTERED AS TRADEMARK consists of three main sections. Primarily, information is given about international agreements proving trademark law and about national regulations. In first section, trademark concept and elements needing signs to be trademark were examined. According to the fifth article, signs needing to be trademark must have two conditions. First condition is discrimination feature, the second is imaging and reproducibility by darwing or or in other formats. In second chapter, the signs enumerated in the 5th article of the bylaw were examined. Such signs having these conditions may be registered as trademark. Names, words, shapes, characters, numbers, advertisement slogans, product packages and shapes, 3-D objects, perceptible colors, sounds, and odors may be registered if they could be discriminated. These signs must not be public feature to products or services, type, quantity, production place, production date, or profession name. In the last chapter, signs that the bylaw does not allow trademark registration were examined. Signs causing confusion, signs that could not be registered according to 1st repetitive 6th article of the Paris pact, signs that could not be registered according to 2nd repetitive 6th article of the Paris pact, out of the coverage of the Paris pact, flags, banners or similar signs specific to public historical and cultural values, religious symbols, trademarks contrary to ethics and public order are the signs that cannot be registered.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk