Örme tasarımının aktif spor giyiminde kullanımı ve olanakları - Yetgin, Ayhan (My University, 2022)
ÖRME TASARIMININ AKTİF SPOR GİYİMİNDE KULLANIMI VE OLANAKLARI İnsanlığın korunmayı ve giyinmeyi öğrenmeleri sürecinde gereksinimden kaynaklı ortaya çıkan örme tekniği, farklı coğrafyalarda ve farklı kültürler tarafından temel teknik olarak kabul edilerek gelişen teknolojiyle birlikte insanlığın bir çok problemine çözüm önerisi sunmaktadır. Özellikle son yıllarda örme kumaşlar, konfor odaklı aktif performans spor giyim üretiminin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. “Örme Tasarımının Aktif Performans Spor Giyiminde Kullanımı ve Olanakları” başlıklı tez çalışmasında, örme tasarımının aktif performans spor giyiminde farklı spor aktivitelerinde sporculara sağladığı fizyolojik konfor özellikleri ve sporculara performansda sağladığı olanakları incelenmiştir. Bölümler Giriş, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sonuç bölümü şeklinde oluşmuştur.Bölümler olarak giriş ve ikinci bölümde örmenin tanımı ve örmenin tarihçesi başlıklarından oluşmaktadır. Bu bölümde örmenin ortaya çıkışı, günümüze yansıma süreci irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise örme tasarımının aktif performans giyimi alanında dünya pazarındaki yeri ve önemi, örme kumaşların performansda sporculara sağladığı konfor özellikleri farklı spor alanlarına ve gereksinimlerine göre fizyolojik açıdan incelenmiştir. Bununla birlikte, aktif performans spor giyiminde farklı örme teknolojilerinin kullanılması ve örme tasarımıyla inovatif spor kıyafetlerinin üretimi incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise tez kapsamında yapılan çalışmalar başlığında; Dikişsiz örme teknolojisi kullanılarak üretilen erkek koşu taytı ve üstü, spacer örme teknolojisi kullanılarak çok katmanlı ve ısı izole edebilen spacer örme kumaşın üretim süreçleri yer almaktadır. Beşinci bölümde ise sonuca yer verilmiştir.

THE USE AND MEANS OF KNITWEAR DESIGN IN ACTIVE SPORTSWEAR Knitting technique having emerged due to the process of learning sheltering and clothing needs of mankind can offer decisive solutions to many problems by means of developing technology, which is adopted as the basic technique across different geographies and different cultures. In recent years particularly, knit fabrics have become one of the most indispensable parts of comfort-focused active performance sportswear. In this thesis study titled as “The Use and Means of Knitwear Design in Active Sportswear” it was aimed to examine physiological comfort features offered by knit design in active performance sportswear during different sports activities and performance for sportsman. This study consists of introduction, second, third, fourth and fifth parts.In introduction and second part, definition and background of knitting has been analyzed below two separate titles. In this part emergence of knitting and its reflection process till present day has been examined. In the third part the global status and value of knitting design in active performance wear and comfort features offered by knit fabric to sports performance has been examined physiologically with respect to sports fields and needs. In addition, the use of different knitting technologies in active performance sportswear and production of innovative sportswear via knitting design has been analyzed. In the fourth part below the studies conducted within the scope of thesis there is; production of male running tights and top via using seamless knitting technology; production processes of multi-layered and heat-insulating spacer knit fabric via using spacer knitting technology. Fifth part consists of conclusion.
Keywords: Active Sports; Aktif Spor; Clothing; Fine arts education; Giyim; Güzel sanatlar eğitimi; Knitting Design; Örme; Örme Tasarımı; Performance; Performans Knitting; Technical Textile; Teknik Tekstil; Tekstil; Textile