The reasons for disuse of internet banking in Turkey - Kaynak, Emine Aygül (My University, 2005)
Son beş yılda dünyadaki Internet kullanıcılarının artışına bağlı olarak Türkiye'deki Internet kullanıcılarının sayısında da ciddi bir artış gözlemlenmektedir. İnternet'teki birçok hizmet doğru amaçlar için kullanıldığında hayatımızı kolaylaştırır. İnternet bankacılığı da bu hizmetlerden bir tanesidir. Hem bireysel hem de kurumsal olarak bir çok bankacılık hizmeti İnternet'te de kullanıcılara sunulmaktadır. Buna rağmen bazı bankaların İnternet sayfası uygulamaları diğerlerine göre daha az kullanılmaktadır. Bu tezde Türkiye'de ve dünyanın diğer ülkelerinde hizmet vermekte olan bir banka üzerinde çalışılmıştır. Bu bankanın İnternet sitesini kullananlar arasında bir anket düzenlenmiştir. Sistemin kullanılmayış nedenlerini araştırdığımız için bu anket özellikle sistemde tanımlı olup uygulamayı beğenmediğinde kullanmayan (inaktif) yada uzun süre kullanmadığından sistemdeki tanımlamaları silinmiş olan kullanıcılara uygulanmıştır. Tezdeki araştırma ve modellemenin yapısı oluşturulurken Davis'in TAM (Technology Acceptance Model)'inden yararlanılmıştır. Davis'e göre bir bilgi teknolojisinin kullanılabilmesi için hem yararlı olması hem de kullanımının kolay olması gerekmektedir. Biz sistemin kullanılmayış nedenlerini araştırdığımız için Davis'ın tersine bir sistem eğer kullanılmak istenmiyorsa bunun başlıca iki sebebi kullanışlı değildir ve kullanımı kolay değildir 'den yola çıktık. Bu sebepleri doğrulamamıza yardımcı olacak bir anket düzenledik ve bunu yukarıda bahsettiğimiz kullanıcılara uyguladık. Topladığımız anket sonuçlarını SPSS 9.0 yardımıyla değerlendirdik, elde ettiğimiz sonuçları ve konu hakkındaki yorumlarımız bu tezde sizlere sunduk. Depending upon the increase of Internet users over the world in the last five years, the strict increase in the number of Turkish Internet users can easily be observed. Lots of services on the Internet make ease our life if they used for correct aim. Internet banking is also one of these services. Many banking services presented to users on both personal and corporate side. However, some bank's Internet applications may be used more than others. In this thesis, a study has been made on a bank, which serves in both Turkey and other countries in the world. A survey is arranged between the users of the Internet banking application for this bank. Since we investigate the reasons for disuse of this application, we applied this survey on users who don't use the application. They are deleted from the system for not using it for a long time. While building the research and modeling of the structure we have benefited from Davis' TAM (Technology Acceptance Model). According to Davis, for an information technology to be used, it should be both useful and easy to use. Since we research the reasons for the disuse of this system, we investigated opposite of Davis's TAM ideas, i.e. if an information technology is not be used; the two main reasons are uselessness and difficult to use. We organized a survey to help our assumption and applied it to the mentioned users above. We evaluated the collected survey results by using SPSS 9.0, presented the observed results and our explanation in this thesis.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; İnternet Bankacılığı