Güzel sanatlar lisesi 9. sınıf viyola ders kitabının işlevselliğinin viyola öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda incelenmesi - Göksel, Ömer Gürkan (My University, 2022)
Bu araştırmada Güzel Sanatlar Lisesi çalgı eğitimi viyola dersinde kullanılan 9. Sınıf Viyola Ders Kitabı’nın işlevselliğinin, viyola öğretmenlerinin görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Ünite bazlı değerlendirmelerden oluşan bu çalışmada ortaya çıkan sonuçların, kitap ile ilgili yapılacak yeni düzenlemelere üniteler düzeyinde ışık tutacağı düşünülmektedir. Çalgı eğitimininde ilk sene yapılan uygulamalar, temel davranışların sağlıklı bir şeklşide öğrenilmesini açısından önem arz etmektedir. Bu sebeple incelemek için 9. Sınıf seviyesi ders kitabı tercih edilmiştir. Araştırmada Güzel Sanatlar Lisesi 9. Sınıf Viyola Ders kitabında yer alan görseller, hazırlık çalışmaları, teorik bilgiler, etütler ve eserlerin işlevselliği, viyola dersini yürüten 25 viyola öğretmenin görüşlerine dayanarak incelenmiştir. Betimsel araştırma modeli ile yapılan araştırmada, uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanmış, 45 maddeden oluşan, öğretmenlerin maddelere katılma derecelerinin yer aldığı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bu 45 maddenin yanında, öğretmenlerin kullandığı yardımcı kaynaklar ve bu kaynaklara yönelme sebepleri açık uçlu sorular ile sorulmuş, araştırmaya nitel bir boyut kazandırılmaya çalışılmıştır. Araştırmada verileri çözümlemede aritmetik ortalama, frekans dağılımı ve standart sapma kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre öğretmenler 9. Sınıf Viyola Ders Kitabı’nın işlevselliğini, içerikte yer alan görseller, hazırlık ve değerlendirme çalışmaları, konu içeriklerinin işlevselliği ve sözlük bölümü yönünden kısmen yeterli; nüans sembollerinin uygulanış bilgisi, teknolojik araçlardan faydalanılması ve çalışma ödevleri yönünden yetersiz bulmuşlardır.

In this study, it is revealed how the functionality of the 9th Grade Viola Textbook used in the viola lesson of the Fine Arts High School is according to the opinions of the viola teachers. It is thought that the results of this study, which consists of unit-based evaluations, will shed light on the new regulations to be made about the book at the unit level. In the research, the visuals, preparatory studies, theoretical information, etudes and functionality of the works in the Fine Arts High School 9th Grade Viola Textbook were examined based on the opinions of 25 viola teachers who conducted the viola lesson. In the research conducted with the descriptive research model, a data collection tool consisting of 45 items wich prepared by the researcher in line with expert opinions and including the degree of teachers participation in the items was used. In addition to these 45 items, the supplementary resources used by teachers and the reasons for referring to these resources were asked with open-ended questions, and the study was tried to gain a qualitative dimension. According to the results of the research, the teachers stated that the functionality of the 9th Grade Viola Textbook was partially sufficient in terms of the visuals in the content, the preparation and evaluation studies, the functionality of the subject contents and the dictionary section. On the other hand, the teachers found insufficient knowledge of the application of nuance symbols, use of technological tools and holiday studies.
Examining of the functionality of the fine arts high school music field 9th grade viola course book in accordance with the opinions of viola teachers
Keywords: Ders Kitabı; Fine arts education; Fine Arts High School; Functionality; Güzel sanatlar eğitimi; Güzel Sanatlar Lisesi; İşlevsellik; Music; Müzik; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Textbook; Viola Education; Viyola Eğitimi