Mandibular rekonstrüksiyonda kullanılan titanyum meş ve rekonstrüksiyon plaklarının biyomekanik stabilitelerinin sentetik poliüretan model üzerinde değerlendirilmesi - Olus, Gamze (My University, 2015)
Amaç: Çalışmamızın amacı; sentetik mandibula modellerinde oluşturulan, standardize edilmiş boyutlardaki defektlerin rekonstrüksiyonunda kullanılan titanyum meşler ve rekonstrüksiyon plaklarının biyomekanik stabilitelerinin servohidrolik test ünitesinde kuvvet verilerek değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 15 adet sentetik poliüretan mandibula modeli kullanılmıştır. Modeller üzerinde insizal bölgeye 0 - 500 Nt arasında devamlı, doğrusal kuvvet uygulaması yapılmış ve test süresince kuvvet – yer değiştirme grafikleri kaydedilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında 1, 2 ve 3 mm yer değiştirmede uygulanan kuvvet ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. 4 ve 5 mm yer değiştirmelerde uygulanan ortalama kuvvet değerleri, kontrol grubunda çalışma gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Mandibulada titanyum rekonstrüksiyon plakları ve titanyum meşler ile yapılan rekonstrüksiyon tekniklerinin biyomekanik stabilitelerinin karşılaştırılmasında anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır. Her iki alloplastik sistem, mandibular rekonstrüksiyonda güvenilir teknik seçeneği sunmaktadır. Anahtar Sözcükler: mandibula, rekonstrüksiyon, titanyum meş, titanyum rekonstrüksiyon plakları, biyomekanik stabilite Evaluation of Biomechanical Stability of Titanium Reconstruction Plates and Titanium Meshes in Synthetic Polyurethane Mandible Model

Purpose: The aim of our study is to evaluate the biomechanical stability of the titanium reconstruction plates and titanium meshes using for reconstruction of the standardized defects in synthetic mandible replicas with servohydraulic testing unit (STU). Materials and Methods: We used 15 synthetic polyurethane mandible models in our study. Vertical forces between 0 - 500 Nt were applied at the anterior region. During the test, forces and displacement values were recorded. Mean force values for 1, 2, 3, 4 and 5 mm displacement amount were compared. Results: There is no significant difference statistically in force values between three groups for 1, 2, 3 mm displacements. For 4 and 5 mm displacements, applied forces are significantly greater in control group. Conclusion: There is no significant difference in biomechanical stability of titanium reconstruction plates and titanium meshes. Both alloplastic procedures are safe methods for mandibular reconstruction. Key Words: mandible, reconstruction, titanium mesh, titanium reconstruction plate, biomechanical stability
Keywords: Ağız Cerrahi İşlemleri; Çene Hastalıkları; Diş hastalıkları