Sıtıng of a central healthcare waste ıncınerator usıng gıs-based multı-crıterıa decısıon analysıs - Hariz, Husna Ali (My University, 2017)
MERKEZİ SAĞLIK ATIKLARI YAKMA TESİSİNİN CBS TABANLI ÇOKLU KRİTER KARAR ANALİZİ İLE YERLEŞTİRİLMESİ Bu çalışma, Kenya'daki sağlıksız atık yönetimi sorununa bakmaktadır. Çoğu sağlık kuruluşunda, düzenleyici organların uyumluluk sağlamak için sistemli bir gözetim planından yoksun olması nedeniyle, sağlık bakım atıklarının taşınması ve bertaraf edilmesi için mevcut mevzuatın uygulanmasından yoksundur. Açık havada yakma gibi sağlık atıklarının uygunsuz bir şekilde arıtılması veya yok edilmesi, çevreye önemli bir kirlilik kaynağı oluşturabilir ve dioksinler, furanlar ve cıva gibi maddelerin salınması ile sağlık açısından tehlikeli olabilmektedir. Sağlık kuruluşlarının atıklarını düzgün bir şekilde idare etme konusunda bir taahhüdü olmadığı kabul edildiğinde, fon eksikliğinin bu durumun başlıca sebeplerinden biri olduğu görmezden gelinemez. Mevcut engeller ne olursa olsun, sağlık atıklarının güvenli yönetimi vazgeçilmezdir. Bu tez, merkezi bir modern atık yakma tesisinin kurulmasıyla yukarıda özetlenen problemlerin üstesinden gelmeyi kolaylaştıracağını önermektedir. Bu tez Cenevre Enformasyon Sistemleri (CBS) tekniklerini, Kenya Kıyısı ilinin Kilifi İlçesindeki potansiyel alanları analiz etmek ve değerlendirmek için Çok Kriterli Karar Analizi yöntemleriyle birleştirmektedir. Çalışma için, mekansal analizlerden sekiz potansiyel alan belirlenmiş ve bu alanlar AHP, VIKOR ve PROMETHEE kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar üç metotta da tutarlı sonuçlar vermiş ve en iyi alanın büyük Malindi kasabası civarında olduğu tespit edilmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Yakma Fırınlarının Konumlandırılması, Sağlık Atıkları, CBS, MCDA, AHP, VIKOR, PROMETHEE

SITING OF A CENTRAL HEALTHCARE WASTE INCINERATOR USING GIS-BASED MULTI-CRITERIA DECISION ANALYSIS This study looks into the problem of poor healthcare waste management in Kenya. Most healthcare facilities lack enforcement of existing legislation for handling, and disposal of health care waste, an issue exacerbated by the fact that regulating bodies lack a systemized oversight plan of ensuring compliance. Improper treatment or disposal of healthcare waste such as open-air burning can constitute a significant source of pollution to the environment and a health hazard through the release of substances such as dioxins, furans and mercury. In as much as it is recognized that healthcare facilities lack a commitment to properly handle their waste, one cannot ignore the fact that lack of funds is a major cause for this situation. Regardless of the obstacles present, safe management of healthcare waste is indispensable. This thesis suggests setting up a centralized modern waste incinerator will facilitate in overcoming the problems outlined above. This thesis integrates Geographical Information Systems (GIS) techniques with Multi-Criteria Decision Analysis methods to analyse and evaluate potential sites in the Kilifi County of the Kenyan Coast province. The study identified eight potential sites from a spatial analysis. These sites were then analysed using AHP, VIKOR and PROMETHEE. The results obtained were consistent across all three methods and the best site was found to be near the major town of Malindi. Incinerator Siting, Healthcare Waste, GIS, MCDA, AHP, VIKOR, PROMETHEE
Keywords: Çevresel yönler; Kenya; Sağlık atıkları