Düşük frekanslı elektromanyetik alan uygulanan T- lenfositlerinin membran potansiyellerinin incelenmesi - Tiber, Pınar Mega (My University, 2000)
Düşük frekanslı elektromanyetik alanların mitojen ile indüklenmiş lenfositlerin üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğu önceki çalışmalarla gösterilmekle birlikte, etki mekanizması bilinmemektedir. Yapılan önceki çalışmalarda mitojen ile indüklenmiş lenfositlerin çoğalması sırasında membran potansiyellerinin değiştiği saptanmıştır. Bu çalışmada düşük frekanslı elektromanyetik alanın mitojen ile indüklenmiş lenfositlerin membran potansiyelinde meydana getirebileceği değişiklikler ve buna paralel olarak lenfosit çoğalmasında meydana gelen değişiklikler floresans spektroskopisi yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Sağlıklı insan kanından ayrılan T lenfositleri manyetik alana konulmadan önce 72 saat RPMI-1640 içeren hücre kültür ortamında inkübe edilmiş bu kültürden kontrol ve manyetik alan olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Hücreler 90 dakika manyetik alana maruz bırakıldıktan sonra di-4-ANNEPS probu kullanılarak floresans spektroskopik ölçümleri yapılmıştır. Spektroskopik ölçümlerde manyetik alan ve kontrol grubu için 440 nm ve 506 nm dalga boylarındaki floresans şiddetleri belirlenmiştir. Belirlenen bu şiddetlerle önceden hazırlanan kalibrasyon eğrisi kullanılarak kontrol ve manyetik alana maruz kalan gruplar arasındaki membran potansiyel farkı araştırılmıştır. Bu çalışmaya paralel olarak bu iki grubun çoğalması arasında bir fark olup olmadığı tespit edilmiştir. Düşük frekanslı manyetik alana maruz bırakılan lenfosit grubunun çoğalmasında kontrol grubuna göre bir azalma saptanmıştır. Lenfositlerin membran potansiyellerinde hiperpolarizasyon durumu saptanmıştır.

In recent years a body of data on the interactions of extremely low electromagnetic fields with biological systems has accumulated. However the mechanism of this interaction has not been elucidated yet. Previous studies have shown that mitogen induced proliferation of lymphocytes is accompanied by a change in electrical potential of the cell and any change in membrane potential causes a change in the proliferative response of the cell. This work aimed to corelate proliferation with a change in membrane potential that the extremely low electromagnetic fields may induce in the cell. Lymphocytes obtained from healthy donors were grown in culture in RPMI medium for 72 hours before magnetic field was applied. Magnetic field was applied for 90 minutes and the control group was kept in similar conditions. Using di-4-Anepps as a probe, fluorescence spectroscopy was used to determine membrane potential.The ratio of fluorescence intensity at two wavelengths, 440 nm and 506 nm, was taken for both magnetic field-applied and control groups to determine a change in potential. Results showed hyperpolarization for magnetic field-applied lymphocytes with respect to control group. A decrease in proliferation was observed for the magnetic field-applied cells.
Keywords: Biyofizik; Biyoloji