Yerel yönetimlerin atık su yönetim politikaları : İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi örneği - Zuhal, Semra (My University, 2019)
ÖZİnsanların küçük topluluklar halinde yaşadıkları dönemlerde atık sular çok ciddi bir sorun olarak görülmemiştir. Ancak Endüstri Devrimi sonrası artan nüfus ve endüstrileşme ile birlikte atık sular, insan ve çevre sağlığını tehdit etmeye başlamıştır. Atık suların olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılabilmesi için yerel yönetimler önemli görevler üstlenmiştir. Yerel yönetimler, atık suların toplanması, arıtılması ve geri kazanımı alanında önemli yatırımlar yapmışlardır. Yerel yönetimlerin atık su alanında yapmış oldukları bu faaliyetlerin incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaç, yerel yönetimlerin atık su yönetim politikalarını İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi örneği üzerinden incelemektir. Ayrıca küresel ölçekte Fransa, Almanya, İngiltere, ABD, İsrail ve Türkiye’nin atık su yönetim politikaları değerlendirilmiştir. Aynı zamanda İstanbul’da atık su yönetiminde sorumlu olan İSKİ’nin atık su yönetim faaliyetleri detaylı olarak ele alınmıştır. İstanbul’da atık suların toplanması, arıtılması ve geri kazanımında uluslararası standartların ve seviyelerin yakalandığı görülmektedir. Tüm bu değerlendirmeler ışığında İSKİ’nin atık su yönetiminde başarılı bir performans gösterdiği anlaşılmaktadır.

ABSTRACTWastewater was not seen as a severe problem in the times that people lived in small communities. However, wastewater started to threaten human and environmental health with the increasing population and industrialization after the Industrial Revolution. In order to eliminate the negative effects of wastewater, local governments have undertaken important tasks. Local governments have made significant investments in the collection, treatment, and recycling of wastewater. It is of great importance to examine these activities carried out by local governments in the scope of wastewater. The purpose of this study is to investigate the wastewater management policies of local governments through the example of the Istanbul Water and Sewerage Administration. Also on a global scale, wastewater management policies are evaluated in France, Germany, Britain, USA, Israel and Turkey. Moreover, wastewater management activities of İSKİ, which is responsible for wastewater management in Istanbul, are discussed in detail. It is understood that international standards and levels have been achieved in the collection, treatment and recycling of wastewater in Istanbul. In the light of all these evaluations, it is concluded that İSKİ performed successfully in wastewater management.
Keywords: Atık Su; Atık Su Arıtma; Istanbul; İstanbul; İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Wastewater; İstanbul Water and Sewerage Administration; Local government; Local Governments; Su sağlama; Turkey; Türkiye; Wastewater Treatment; Water-supply; Yerel yönetimler