Bayan basketbol oyuncularının ayak arklarınıdaki problemlerin yürüyüşe etkisinin sedanter bayanlarla karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi - Özel, Banu (My University, 2005)
BAYAN BASKETBOL OYUNCULARININ AYAK ARKLARINDAKİ PROBLEMLERİN YÜRÜYÜŞE ETKİSİNİN SEDANTER BAYANLARLA KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Adı ve Soyadı : Banu Özel Danışmanın Adı: Bilsen Sirmen ksek Lisans Beden Eğitimi ve Spor

Bu çalışmada basketbol oyuncularının ayak ve ayak bileği bölgesinden kaynaklanan yanlış yürüme paternleri geliştirip geliştirmediğini, deneklerin yürüme siklusları arasındaki farkları, sporun bu değişiklere etkisini tespit etmek ve antrenöre antrenman programında yol gösterici olmak amaçlandı. Çalışmamız Erol Sabancı Spastik Çocuklar Hareket ve Yürüme Analizi Laboratuvarında 01/ 11/ 2004-01/ 04/ 2005 tarihinde yapılmıştır. Çalışmamıza yıldız basketbol takımlarında oynayan 10 ve aynı yaş grubu 10 sedanter öğrenci gönüllü olarak katıldı. Deney ve kontrol grubu bireylerinin tümü bayandı. Demografik ortalamalar: ·10 deney grubu yaş 13,40 ± 1,07 / boy 164,00 ± 7,39 / kilo 51,15±5,20 ·10 kontrol grubu yaş 14,10 ± 0,31 / boy 155,55 ± 4,09 / kilo 49,70 ± 4,49 şeklindeydi. Deneklere Modifiye Newyork Postür Analiz Formu, ayak ark değerlendirmesi ve kombine kinetik kinematik sistem ile yürüme analizi yapıldı. Yapılan yürüme analizinden elde edilen ayak bileği verileri istatistiksel olarak incelendi. İstatistiksel analizler SPSS programında yapıldı. Non-parametrik Mann-Whitney U testi gruplar arası değerlendirmede kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık için alfa değeri 0.05 olarak alındı, p<0.05 anlamlı kabul edildi. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, salınım fazının ilk %10'luk diliminde ayak bileğindeki plantar fleksiyon açısında gruplar arasında anlamlı bir fark görülmüştür(p<0.05). Sedanter grubun normalde olması gereken plantar fleksiyonu gerçekleştirdiği, basketbolcuların eksik plantar fleksiyon yaptığı tespit edildi. Değerlendirilen kinematik verilerin büyük bölümünde ayak ark problemlerinin ayak açılarını etkilediği, ancak iki grup arası varus-valgus, pronasyon-supinasyon kinematik verilerinin farkının istatistiksel olarak anlamlı değerlere ulaşamadığı görülmüştür(p>0.05). Sonuç olarak erişkin yaşa gelmeden yapılan sporun(basketbol) yürüyüş analizini ve postürü belirgin farklılıklar oluşturacak kadar etkilemediği, ancak ayak ark problemlerinin yürüyüşün özellikle basma fazına etkisi olduğu bulunmuştur. EVALUATION OF THE INFLUENCE OF FOOT ARCH PROBLEMS ON WALKING IN FEMALE BASKETBALL PLAYERS IN COMPARISON TO SEDENTARY FEMALE SUBJECTS SUMMARY This study was performed to investigate whether basketball players develop wrong walking patterns arising from foot-ankle, whether there are any differences between the walking cycles of two groups, the degree to which sports influence those changes. Ten basketball players and ten sedentary students of the same age range voluntarily took part in our study. An experiment group of 10 female subjects (age 13,40±1,07, weight 51,15±5,20, height 164,00 ± 7,39 ) and a control group of 10 female subjects (14,10 ± 0,31 weight 49,70 ± 4,49 , height 155,55 ± 4,09) were formed. 1.Postural measurement 2.Arch measurment. 3.Walking analysis with combine kinetic kinematic system was used for investigation. Pronotion/ supination, dorsal flexion/ plantar flexion, varus/ valgus angles were examined with the graphical figures. The influence of postural and arch measurements for two groups on kinematics data was evaluated comparatively. Statistical analysis was performed with SPSS software. Non-parametric Mann-Whitney U test was used for comparison between two groups. The alpha value : 0.05, p<0.05 was considered to be statistically significant. It was found that during the first 10 % slice of the swing phase the normal plantar flexion occurred in the sedentary group, whereas the basketball players performed an incomplete plantar flexion. As a result, it has been found that sports activities and regular basketball training performed before reaching the adult age don't have a significant affect on the walking analysis and posture, but foot arch problems have been observed to affect especially the stance phase of walking.
Keywords: Belirli tedaviler ve tedavi türleri; Farmakoloji ve tedavi; Fiziksel tedaviler; Fizyoterapi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri