Türkiye'nin 2000 yılından sonra savunma sanayisinde kurduğu iş birliklerin dış politikaya etkisi - Akgün, Hatice Kübra (My University, 2024)
Türkiye ihtiyaç duyduğu savunma silahlarına Kıbrıs Barış Harekâtı çıkarması sonrası Amerika Senatosu tarafından ambargo uygulanması ve 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra yapılan sınır ötesi harekatlar ile birlikte Savunma Sanayisi; müsteşarlıktan başkanlığa dönüşerek yerli ve milli savunma sanayisini geliştirmeye çalışmıştır. Savunma Sanayisinin gelişmesi Türk dış politikasında askeri ofansif politikayı yükselişe geçirmiştir. ‘Arap Bahar’ının da başlamasıyla Orta Doğu’da güvenlik üst düzeye çıkarılmaya çalışılmış ve Savunma Sanayisi askeri-güvenlik konusunun dışında siyasi, ekonomik ve dış politika aracı haline gelmiştir. Dolayısıyla savunma sanayisinin yerlilik oranının yüksek tutulması ciddi ölçüde kritik bir hal almıştır.

With the embargo imposed by the US Senate on the defense weapons Turkey needs after the Cyprus Peace Operation and the cross-border operations carried out after the July 15 Coup attempt, the Defense Industry; By transforming from undersecretary to president, he tried to develop the local and national defense industry. The development of the Defense Industry has led to the rise of military offensive policy in Turkish foreign policy. With the beginning of the 'Arab Spring', security in the Middle East was tried to be raised to the highest level and the Defense Industry became a political, economic and foreign policy tool apart from militarysecurity issues. Therefore, keeping the localization rate of the defense industry high has become critically important.
The effect of Turkey’s cooperations in the defense industry after 2000 on foreign policy
Keywords: Armament; Cooperations; Defense industries; Dış Politika; Foreign Policy; Güvenlik; İş birlikler; Savunma endüstrisi; Savunma Sanayisi; Security; Silahlanma Defense Industry; Turkey; Türkiye