7-oksi-3,4-siklohekzenkumarin (3-oksi-7,8,9,10- tetrahidro-6h-benzo[c]kromen-6-on) içeren ftalosiyanin komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi - Karapınar, Begümhan (My University, 2019)
18π-elektron sistemine sahip aromatik makrosiklik bileşikler olan ftalosiyaninler, görünür bölgede iyi absorpsiyon yapabilmeleri, yüksek verimde singlet oksijen üretimi, kimyasal modifikasyon kolaylığı ve düşük toksisiteye sahip olmaları gibi birçok avantajları sayesinde ikinci nesil fotoduyarlaştırıcılar olarak önerilmiştir. Ftalosiyaninler yoğun ve parlak renkleri, iletkenlikleri, kimyasal ve termal kararlılıkları gibi dikkat çeken özelliklerinin yanı sıra iyi bilinen renklendiricilerdir; bu özellikleri onları güneş pilleri, yarı iletkenler, optik veri depolama cihazları, gaz sensörleri, sıvı kristaller gibi bilim ve teknolojinin birçok alanında çeşitli uygulamalar için ilgi çekici hale getirmiştir. Ftalosiyaninlerin fotodinamik tedavi (PDT) özellikleri, Zn2+, In3+, Ga3+ ve Si4+ gibi diamagnetik merkezi metal iyonlarının varlığı ve doğasından çok etkilenmiştir; bu metallerin varlığı ftalosiyanin komplekslerine hem yüksek triplet hal kuantum verimi hem de uzun triplet ömür sağlamıştır. Fotodinamik terapide fotoduyarlaştırıcılar olarak kullanımları, yüksek düzeyde singlet oksijen (1O2) üretme kabiliyetleri nedeniyle en ilgi çekici uygulama alanlarıdır. Kumarin (2H-1-benzopiran-2-on) türevleri, sentetik kimyada kullanımları ve biyolojik etkinlikleri sebebiyle heterosiklik bileşiklerin önemli bir sınıfını temsil eder. Fotokimyasal ve fotofiziksel özellikleri sayesinde birçok uygulamada kullanım imkanı bulan kumarinler fotodinamik tedavide fotoduyarlaştırıcı olarak kullanılırlar. Bu çalışmada, yeni periferal ve non-periferal tetra 7-oksi-3,4-siklohekzenkumarin sübstitüe çinko (II) ftalosiyaninler ve indiyum(III) asetat ftalosiyaninlerin fotodinamik terapi uygulamalarında kullanılabilirliğini gözlemlemek amacıyla sentezleri ve karakterizasyonları yapılmış; fotofiziksel ve fotokimyasal özellikleri incelenmiştir.

Phthalocyanines , aromatic macrocycles delocalized with 18π-electrons system, have been proposed as the second-generation photosensitizers due to their many advantages such as great absorption in the red visible region, high efficiency to produce singlet oxygen, ease of chemical modification. Phthalocyanines are well-known colorants; in addition to their intense colors and efficient energy absorption, their bright colors, conductivity, chemical and thermal stability have made them charming for diverse applications in many areas of science and technology such as solar cells, semiconductors, optical data storage devices, gas sensors, liquid crystals. The photodynamic therapy (PDT) properties of the phthalocyanine dyes are strongly impressed by the presence and nature of diamagnetic central metal ions such as Zn2+, In3+, Ga3+ and Si4+, this gives phthalocyanine complexes both high triplet yields and long lifetimes. Their usage as photosensitizers in photodynamic therapy is the most attractive application because of their ability to generate high levels of singlet oxygen (1O2). Coumarin (2H-1-benzopyran-2-one) derivatives represent a class of important heterocyclic compounds given their use in synthetic chemistry and their biological activities. Due to their photochemical and photophysical properties, coumarins which can be used in many applications are used as photosensitizers in photodynamic therapy. In this study, new peripheral and non-peripheral tetra 7-oxy-3,4-cyclohexenecoumarin substituted zinc (II) phthalocyanines and indium(III) acetate phthalocyanines were synthesized and characterized to observe the availability of photodynamic therapy applications and their photophysical and photochemical properties were investigated.
Keywords: coumarin; ftalosiyanin; kumarin; PDT; PDT phthalocyanine