Sıvı fazda hidrojen peroksit tayini içeren yeni bir yöntem geliştirilmesi - Tarhan, Ebru Artam (My University, 2011)
SIVI FAZDA HİDROJEN PEROKSİT TAYİNİ İÇİN YENİ BİR YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ Yükseltgen, dezenfektan ve beyazlatıcı olarak endüstri alanlarında ve evlerde çok yaygın olarak kullanılan Hidrojen peroksit (H2O2) yapısında bulunan iki oksijen atomu arasındaki tek bağın kopmasıyla meydana gelen hidroksil radikalinin (OH•) yüksek oksidasyon potansiyeli nedeniyle su ve atmosfer kimyasında önemli yer tutmaktadır. Hidrojen peroksit’in tayini için bir çok yöntem geliştirilmiştir ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu çalışmada Hidrojen peroksit’in sıvı fazda eser miktar tayini için pahalı araçlara gerek duyulmadan laboratuar ortamında spektrofotometre ile uygulanabilen yeni bir yöntem geliştirilmiştir. 0,01 M NiCl2•6H20 ve 0,01 M TSA ile 1:2 oranında karıştırılarak elde edilen reaktif çözeltinin pH’ı 6 olarak ayarlandıktan sonra 15 dakika oda sıcaklığında bekletilerek elde edilen karışıma eklenen H2O2 ile meydana gelen 506 nm dalga boyundaki absorbsiyon farkının ölçülmesi ile kalibrasyon grafiği çizilmiştir. 0,01 M NiCl2•6H20 - TSA (1:2) kompleksinin molar sönümlenme katsayısı 0,001 mol/ Lcm’dir. Yeni geliştirilen yöntemin 0,176 mg/ mL H2O2 için aynı gündeki bağıl standart sapması (R.D.S) % 0,21 ve farklı günlerdeki bağıl standart sapması % 0,37 olarak bulunmuştur. Tayin Sınırı (TS) 0,049 mg H2O2 / mL (1,44 mM) Belirlenebilirlik Sınırı (BS) 0,095 mg H2O2 / mL (2,79 mM) olarak hesaplanmıştır.

DEVELOPMENT OF A NEW METHOD FOR HYDROGEN PEROXIDE DETERMINATION IN LIQUID PHASE Hydrogen Peroxide (H2O2) is widely used an oxidant, disinfectant and a bleaching agent in both industry and at homes. Due to the high oxidation potential of the hydroxyl radical (OH•) which form when the bond between the two oxygen atoms is broken, it has a very significant place in water and atmospheric chemistry. A lot of methods has been developed and currently being developed for determination of hydrogen peroxide which is highly important for organic, inorganic, biochemical and industrial areas. In this study, a simple method was developed for determination of Hydrogen Peroxide in liquid phase, which can be applied easily with a simple spectrophotometer in lab conditions. The pH of the complex, which is prepared with 1: 2 mixture of 0,01 M NiCl2•6H20 and 0,01 M Thiosalicyclic acid (TSA) is adjusted to be 6. After waiting for 15 minutes in room temperature, H2O2 is added and the absorbance difference at 506 nm wavelength is measured. For this new hydrogen peroxide determination method 0,01 M NiCl2•6H20 – TSA (1:2) complex’s molar extinction coefficient is 0,001 mol/ Lcm. The relative standard deviation (RSD) of 0,176 mg/ mL H2O2 in and between days is 0,21 % and 0,37 % respectively. Limit of detection (LOD) is 0,049 mg H2O2 / mL (1,44 mM) and Limit of Quantitation is 0,095 mg H2O2 / mL (2,79 mM).
Keywords: Çevre Bilimleri; Hidrojen Peroksit; Kimya