“Türk Hukukunda göçmen kaçakçılığı suçu” - Kayaalp, Mustafa (My University, 2010)
Tarih boyunca bireyleri bir yerden başka bir yere gitmeye zorlayan veya özendiren bir çok neden olmuştur. Bunlardan başlıcaları savaşlar, açlık, hastalık, kuraklık, devlet politikaları, müreffeh bir hayat sürme arzusu gibi nedenlerdir. Ancak ne var ki kontrolsüz bir şekilde ülke sınırlarından girişin kamu düzenini bozacağını düşünen hedef ülkeler belirledikleri şartlara göre sınırlı sayıda bireyi kabul etme yoluna gitmişlerdir. Hedef ülkede katma değer oluşturabilecek, eğitim düzeyi yüksek, nitelikli bireyler dışında kalan ve bu nedenle reddedilen çoğunluk, bireysel veya genellikle maddi çıkar karşılığında kişilerin veya örgütlerin yardımıyla yasadışı yollarla hedefledikleri ülkeye ulaşmak istemektedir. Ancak insanlık dışı şartlarda süren bu yolculuk her zaman “mutlu son”la bitmemektedir. Neticede maddi yönden sömürülen bireyler buna ek olarak “yolculuk” sırasında yaralanabilmekte, hayatlarını kaybedebilmekte veya neticede insan tacirlerince sömürülebilmektedir. Hem bireylerin vücut bütünlüğüne, cinsel dokunulmazlığına, onuruna, özgürlüğüne, malvarlığına, hem de sınıraşan özelliği nedeniyle uluslararası toplum düzenine yönelmiş bir tehdit olarak karşımıza çıkan yasadışı göç olgusuna karşı mücadele için devletler etkili önlemler alma yoluna gitmiştir. Söz konusu hukuki değerleri korumak ve bu sayede de yasadışı göçle mücadele etmek araçlarından birisi de yasadışı göç vaadi karşılığında maddi menfaat temininin engellenmesi amaçlayan ceza hukuku düzenlemeleridir. Refah düzeyi yüksek olan Avrupa ülkelerine giden yolda transit ülke ve özellikle doğu bloğu ülkelerinin vatandaşları için hedef ülke konumunda bulunan Türkiye, mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’na 2002 yılında 4771 sayılı Kanun ile eklenen 201/ a ve yürürlükteki 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 79. maddelerindeki düzenlemeleri ihdas etmiştir. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde göç ve göçle bağlantılı kavramlara, Türkiye’de ve dünyada göçün tarihî gelişimine, nedenlerine, sınıflandırılmasına ve yasadışı göçe, ikinci bölümünde ise Türk hukukunda göçmen kaçakçılığı suçuna yer veren düzenlemeler ile konu ile ilgili uluslararası sözleşme ve protokollere, mukayeseli hukuktaki duruma ve yargı kararlarına yer verilmiş ve netice olarak suçla korunan hukuki menfaatlerin korunmasında, dolayısıyla göçmen kaçakçılığı ile mücadelede etkinliğe ilişkin tespit ve önerilerde bulunulmuş, böylece özellikle uygulayıcılar tarafından karşılaşılacak problemlerin önceden bertaraf edilebilmesi amaçlanmıştır. Yasadışı Göç, Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Örgütlü Suç, Sınıraşan Suç.

Throughout history, there have been many factors driving or encouraging people to move from one place to another. Wars, hunger, diseases, drought, state policies and search for a more comfortable life are among principal reasons. The countries in target, however, have applied to accept a limited number of people on specified conditions, to prevent public disorder that uncontrolled passages would cause. People refused for entrance, who are the majority, for having no high level of education and qualification that could add value to the target country, try to enter illegally these countries with help from some individuals and organizations in return for personal interests or, generally, financial income. However, this journey that continuing in the inhuman conditions does not always happy ending. Eventually the individuals who materialisticly exploited may get wounded or lose their’s life or in the end of that abused by traffickers. Both the physical integrity of, sexual immunity, honor, freedom, assets of individuals and because of transboundary properties, for the fight against illegal immigration as a direct threat to the international society order, states has taken effective measures. One of the tools for the fighting against illegal immigration is criminal law regulations that preventing the supply of material interests for the promise the illegal immigration in order to preserve the legal value of such and in this way to the fight against illegal immigration. Turkey is a transit country on the way to European countries with a high level of prosperity and target country especially for the eastern block countries. The arrangements in Turkish Penal Code No. 5237's 79. articles has been came into force for the fight against illegal immigration in 2002. The study consisted of two parts: the first section is devoted to concepts related to immigration and emigration, the historical development of migration in Turkey and around the world, the causes of migration, the classification of migration. The secaond section is devoted to the arrangements included in the immigrant-smuggling crime in Turkish law regulations and international conventions, protocols related to the immigrant-smuggling crime, as compared, the case law of the immigrant-smuggling crime and judicial decisions. As a result of this study it was mentioned to determinations and recommendations to effectively combat migrant trafficking to preserve the legal values. So it was intended to advance the prevention of problems to be faced, particularly by practitioners. llegal immigration, crime of smuggling immigrants, organized crime, transboundary crime .
Keywords: Göçmenler; Kaçakçılık; Kamu Hukuku