Görüntü kurgusu ve devamlılık - Olguntürk, Kağan (Öneri Dergisi, 2011)
Bilindiği gibi film yapımı, ister film, ister video malzemesi kullanılsın üç aşamadan oluşur. Ön-yapım, yapım, ve son-yapım (bu aşama çekilen filmin kurgulanmasını da içermektedir). Her ne kadar bir film çekimi bu üç farklı aşamadan oluşsa da, bu aşamalar pratikte iç içe geçmiş bir şekildedir. Bir yönetmenin filmini planlarken kurgu aşamasını öngörmemesi oldukça büyük bir eksiklik olacaktır ki, bu durum kurgunun planlanmasını ön-yapım aşamasının parçası haline getirir. Kurgu söz konusu olduğunda arka arkaya gelen iki komşu çerçevenin birbirine uyacak şekilde çekimi, yönetmenin izleyicisi ile buluşup buluşamaması durumunu ortaya çıkarır. Görünmeyen sanat denen, kurgu fark edilmediği oranda başarılı olacaktır. İster izleyiciyi yönlendiren bir eğilime sahip olsun isterse bu yönlendirmeden uzak durmayı amaçlasın.
Keywords: Kurgu, Montaj, Son-Yapım, Video.