Max Weber ve kalkınma düşüncesine yaklaşımı - Albar, Gökhan (My University, 2010)
Maz Weber’de Yöntem, Çalışmalarının Gelişme yazınına etkileri ÖZET MAX WEBER VE KALKINMA DÜŞÜNCESİNE YAKLAŞIMI M. Weber’in çalışmalarının ekseni ve temel çıkış noktası, kendi geliştirmiş olduğu yöntem uyarınca Tarihsel İdeal Tip olarak adlandırmış olduğu Kapitalizmin gelişimine neden olan kültürel motiflerin incelenmesi ve Tarihsel-Toplumsal bir yaşam biçimi olarak Kapitalizmin Batı-Avrupa toplumlarına özgü olduğunun gösterilmesidir. Bu çerçevede yapılan çalışmaların ve toplumsal çözümlemelerin karşılaştırmalı niteliği daha sonraki süreçte bir disiplin olarak ortaya çıkan Gelişime yazınını etkilemiştir. Name and Surname:Gökhan Albar Field:Economics Programme: Development Economics and Economic Growth Supervisor:Doç. Dr. Mehmet Şişman Degreee Awarded and date:Master- February 2010 Key Words:Max Weber’s Methodology, Effects of His Works to Development Studies

ABSRACT MAX WEBER AND HIS APPROACH TO DEVELOPMENT THOUGHT Main axis of M. Weber’s work is, analysing of cultural reasons behind the development of capitalism –described as Historical Ideal Type at his own methodology- and showing the fact of speciality of Capitalism to West-European societies. But Weber’s main difference from the other theorists is doing his work through a methodology. His work within this contex, has some special effects on development studies.
Keywords: Kalkınma Ekonomisi