ÖĞRETMENLERİN YAŞAM AMACI, ANLAMI DÜZEYLERİ VE İYİ OLUŞLARI_x000D_ ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÖZ-DUYARLIK DEĞİŞKENİNİN ARACI ROL_x000D_ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - EKŞİ, HALİL (My University, 2021)
Amaç: Öğretmenlerin yaşam amacı ve anlamı düzeyleri ile iyi oluşları arasındaki ilişkide özduyarlık değişkenialt boyutlarının (özsevecenlik, özyargılama, paylaşımların bilincinde olma, izolasyon, bilinçlilik ve aşırıözdeşleşme) aracı rolünün incelenmesidir.Yöntem: Araştırmanın örneklemini, çok aşamalı örnekleme tekniği ile belirlenmiş olan 138’i (%30,8) kadın,287’si (%69,2) erkek toplam 415 ortaokul ve lise kademesinde çalışan öğretmenden oluşturmaktadır.Katılımcılara veri toplamak için Yaşamın Anlam ve Amacı Ölçeği (PPMI), Beş Boyutlu İyi Oluş Modeli Ölçeği(PERMA), Özduyarlık Ölçeği (Self-Compassion Scale) ve sosyodemografik veri formu uygulanmıştır.Araştırmada kullanılan istatistiksel veriler; Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, Yapısal Eşitlik Modeli(YEM) ve Bootstrapping analizleridir.Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin yaşamda anlam ve amaç ile iyi oluşdüzeylerinin anlamlı bir şekilde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik modeline göre yaşamda anlamve amaç ile iyi oluş arasındaki ilişkide özduyarlık değişkeninin kısmi aracı rolü bulgulanmıştır. Modele göre;kişilerin yaşamda anlam ve amaç düzeylerinin yüksek oluşu özsevecenliği arttırmakta, özduyarlığın alt boyutuolan özsevecenliğin farklılaşması da iyi oluşu arttırmaktadır. Yaşamda anlam ve amaç ile izolasyon arasındanegatif yönlü ilişki bulunmakta ve iyi oluşu da negatif yönde yordamaktadır.Özgünlük: Yaşamda anlam ve amaç ile iyi oluş ilişkisinde özduyarlığın aracı rolü araştırmasının sonucu olarak,kişilerin yaşamlarındaki anlam ve amaç düzeyinin artması ile psikolojik iyi oluşun arttığı ve bu ilişkideözduyarlığın kısmi aracı rolü olduğu belirlenmiştir.

Purpose: The main purpose of this study is to investigate the mediating role of subscales of self-compassion_x000D_ on the relations between meaning in life and purpose in life and well-being._x000D_ Method: In the study, meaning and purpose in life, well-being and self-compassion of teachers have also been_x000D_ analyzed according to the variables of gender, age, type of school they worked at,marital status and perceived_x000D_ level of income. This study was conducted with 415 [138 (%30,8) women; 287 (%69,2) men] middle-school_x000D_ and high school teachers.The Meaning And Purpose in Life Questionnaire, PERMA, Self-Compassion Scale_x000D_ and a Personal Information Form-prepared by researcher, were used for data collection. In order to examine the_x000D_ objectives of the research, Pearson Product-Moment Correlation, Structural Equation Model and Bootstrapping_x000D_ were used to analyze the data._x000D_ Findings: As a result of the research, it has been determined that the meaning and purpose in life of teachers_x000D_ differ according to type of school they worked at and perceived level of income, well-being of teachers differ_x000D_ according to marital status and perceived level of income, self-compassion of teachers differ according to_x000D_ gender, age, type of school they worked at,marital status and perceived level of income. In the structural_x000D_ equation model established, it has been observed that self-compassion has a partial mediator role in the_x000D_ relationship between meaning and purpose in life and well-being._x000D_ Originality: As a result of the research on the mediating role of self-compassion in the relationship between_x000D_ meaning and purpose in life and well-being, it has been determined that psychological well-being increases_x000D_ with the increase in the level of meaning and purpose in people's lives and that self-compassion has a partial_x000D_ mediator role in this relationship.
INVESTIGATING OF MEDIATING EFFECT OF SELF-COMPASSION IN RELATIONSHIP OF LIFE PURPOSE, LIFE MEANING AND WELL-BEING OF TEACHERS