Finansal sermaye hareketleri ve para politikası ilişkisi genelinde dünya ekonomileri ve Türkiye örnekleri - Keşen, Sinem (My University, 2011)
FİNANSAL SERMAYE HAREKETLERİ VE PARA POLİTİKALARI İLİŞKİSİ GENELİNDE DÜNYA EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE ÖRNEKLERİ Gelişmiş ülkelerin başını çektiği finansal serbestleşme olgusu, 1980’lerde gelişmekte olan ülkeleri de bu sürecin içine çekmiştir. Finansal sermayenin sınırlarını ortadan kaldıran serbestleşme politikaları ülkelerin uluslararası sistemden bağımsız para politikası belirleyebilme kabiliyetlerini ortadan kaldırmıştır. Finansal sermayenin yönlendiriciliği altına giren ulusal para politikalarının araç, amaç ve strateji seçimleri, tamamen kar güdüsünde olan bu sermayenin boyunduruğu altına girmiştir. Pek çok gelişmekte olan ülke uluslararası finans dünyasının isteği doğrultusunda düşük enflasyonu sağlamaya yönelik para politikası amaçlarına yönelmiştir. Para politikası araç ve stratejileri de bu amaca yönelik olarak belirlenmiştir. Bu durum ise ülkelerin düşük enflasyonu sağlamak dışındaki amaçları ıskalamasına ve beraberinde ise pek çok probleme neden olmuştur.

THE RELATION BETWEEN FINANCIAL CAPITAL MOVEMENTS AND MONETARY POLICIES IN WORLD ECONOMIES AND TURKEY Case of financial liberalization led by developed countries effected developed countries in the 1980s. Liberalization policies that eliminate the boundaries of the financial capital have eliminated the ability to determine monetary policy independently outside the international system. National monetary policy’s instruments, objectives and strategies have administered under the yoke of capital. Many developing countries have aimed to maintain low inflation in line with the request of the international financial world. Monetary policy instruments and strategies acquired a shape for this purpose. This case has caused many problems and countries neglected the other objectives except maintaining low inflation.
Keywords: Ekonomi Politikası; Ekonomi_Türkiye; Para Politikası; Sermaye Piyasası