Deri salamura sıvıları ve ön ıslatma işlemlerindeki bakterileri kontrol etmek için doğru ve alternatif elektrik akımı ve antibakteriyel kullanımının sinerjik etkileri - Genç, Emine Vural (My University, 2013)
DERİ SALAMURA SIVILARI VE ÖN ISLATMA İŞLEMLERİNDEKİ BAKTERİLERİ KONTROL ETMEK İÇİN DOĞRU VE ALTERNATİF ELEKTRİK AKIMI VE ANTİBAKTERİYEL KULLANIMININ SİNERJİK ETKİLERİ Deri endüstrisinde, tuzlu salamura ve ön ıslatma işlemlerindeki bakteriyel aktivitelerin önlenmesi mamül deri kalitesi açısından çok önemlidir. Bu çalışmada, bakterilerin karışık kültürü üzerine test antibakteriyel ajanı olan potasyum dimetil-ditiyokarbametin etkili konsatrasyonları farklı temas sürelerinde araştırılmıştır. Ayrıca, bakterilerin karışık kültürü üzerine 1.5 A direkt ve 2 A alternatif elektrik akımları ile 2240 mg/ 200ml konsantrasyondaki test antibakteriyelinin birlikte kullanımının sinerjitik etkisi araştırılmıştır. Proteolitik Bacillus mycoides ve Aerococcus viridans, lipolitik Staphylococcus xylosus ve Enterobacter sakazakii’nin karışık kültürü test izolatları olarak kullanılmıştır. Test ajanının 700 ppm’lik konsantrasyonu, karışık kültürü 6 saatte öldürmek için yeterli değildi. Test ajanının 1400 ppm, 2800 ppm, 5600 ppm’lik konsantrasyonları 6 saatte, karışık kültürü, 11200 ppm ve 22400 ppm’lik konsantrasyonları 4 saatte karışık kültürü tamamen inaktive etmiştir. Test ajanının 44800 ppm’lik konsantrasyonu, 3 saatte karışık kültürü öldürmüştür. Elektrik akımı uygulanılan karışık kültür, 11200 ppm’lik test ajanı ile 2 saat sonra tamamen öldürülmüştür. Elektrik akımı ile 12 dakika muamele sonucu, karışık kültürün bakteriyel hücre sayıları düşük seviyeye indirgenmiştir ve zarar görmüş bakteriler, test ajanı ile kolayca öldürülmüştür. Sonuç olarak, antimikrobiyal maddelerle birlikte elektrik akımı, deri salamura ve ön ıslatma sıvılarındaki bakterileri daha etkili olarak öldürmek için kullanılabilir.

THE SYNERGISTIC EFFECT OF USING ANTIBACTERIAL AGENT, DIRECT AND ALTERNATING CURRENTS TO CONTROL BACTERIA IN HIDE CURING AND PRE-SOAKING LIQUORS. Prevention of bacterial activity during brine curing and pre-soaking processes on hides is very important to improve leather quality. In this study, efficacy of different concentrations of potassium dimethyldithiocarbamete on the mix culture of bacteria at different exposure times were investigated. In addition, the synergistic effect of combined electric current treatment using both 1.5 A direct and 2 A alternating electric currents, followed by 2240 mg/ 200 ml of test antibacterial agent treatment on the mix bacterial culture was examined. Mix culture of bacteria containing proteolytic Bacillus mycoides and Aerococcus viridans, lipolytic Staphylococcus xylosus and Enterobacter sakazakii were used. 700 ppm of the test agent was inadequate to kill the bacteria in the mix culture with a period of 6 hours. However, 1400 ppm, 2800 ppm and 5600 ppm completely inactivated the bacteria in the same period of 6 hours, while 11200 ppm and 22400 ppm inactivated these microorganisms in 4 hours and 44800 ppm in 3 hours, respectively. The bacteria in the mix culture treated with electric current were completely exterminated after 2 hours of exposure to 11200 ppm test agent. Bacterial cell count of the mixed culture was reduced to a low level (104 C.F.U./ mL) in 12 min via the electric current treatment and the remaining damaged bacteria was then killed easily by the test agent. In conclusion, electric currents in combination with antimicrobial agents may be used in hide brine curing liquors to more efficiently kill the bacteria found in these liquors.
Keywords: Biyoloji