Türkiye’de işsizlik ve ücretler ile ilişkisinin ekonometrik analizi - Ersezer, Dide Sevil (My University, 2003)
Çalışmanın temel amacı, Türkiye'de işsizliğin ekonometrik yöntemlerle analiz edilmesidir. Phillips Denklemi ile işsizlik ve ücret enflasyonu arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Türkiye'de 1977-2002 yılları için işsizlik ile ücret enflasyonu arasında değiş-tokuş olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada enflasyonu arttırmayan işsizlik oranının(NAIRU)tahmini amaçlanmıştır. 1977-2002 dönemi için NAIRU modelinin tahmin edilmesiyle elde edilen ampirik değer istatistiksel anlamsız çıkmıştır. İşsizlik oranı ile ücretler arasında uzun dönemde bir denge ilişkisinin varlığı ortak bütünleme ile araştırılmıştır. Ortak bütünleme analizi sonucunda işsizlik oranının ve ücretin ortak bütünlenen olmadığı belirlenmiştir. Granger Nedensellik Testi çeşitli dönemler için işsizlik ve ücret serilerine uygulanmıştır. 1923-1959 döneminde işsizlik, ücretin Granger nedeni olduğu halde, 1960-2002 döneminde işsizlik ve ücretler birbirlerinin Granger nedeni değildir. The main target of this study is to analyze the unemployment in Turkey. The unemployment and inflation relation has been estimated with Phillips Equation. The result of the analysis is to determined that there is not a trade-off between unmeployment and inflation for Turkey in 1977-2002. This study also deals with the estimation of the non-accelarating inflation rate of unemployment(NAIRU) for Turkey. The amprical value provided from estimating the NIRU model in 1977-2002 period is not statistically significant. Applying Co-Integration test for unemployment rate and wages, the long-term equilibrium has been investigated. The result of the Co-Integration test is determined that the unemployment rate and the wages are not co-integrated.Granger Causality Test has been applied for unemployment and wage series for several periods. Although, the unemployment is the Granger cause of wage between 1923 and 1959, they are not eachother's Granger cause between 1960 and 2002.
Keywords: İşsizlik; Ücretler