İlköğretimde toplam kalite yönetimi ve bir araştırma - Güleroğlu, Rana (My University, 2005)
İlköğretimde Toplam Kalite Yönetimi Ve Bir Araştırma Tek yönlü bilgi akışının olduğu, başarının nota dayalı olarak değerlendirildiği,tek tip öğrenme biçimin benimsendiği, hiyerarşik yapının hakim olduğu geleneksel okullar bilgi toplumunun gerektirdiği insan tipini yetiştirmede yetersiz kalmaktadır.Bu sebeple eğitim sisteminde ciddi bir değişim ve dönüşüm gerekmektedir.21.yüzyıl okullarının öğrenen organizasyonlara dönüşmesi,öğrenciyi merkeze alması, katılımcı ve daha demokratik örgütler haline gelmesi gerekmektedir.Bu değişimin gerçekleşmesinde Toplam Kaliteden bir araç olarak kullanılabilir.Öğrencileri sosyal hayata ve bir sonraki eğitim kurumuna hazırlayacak olan eğitim sisteminin temel taşı ilköğretim okullarında Toplam Kalite Yönetimi uygulaması Türk Eğitim Sisteminin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Bu araştırmanın birinci bölümünü oluşturan Giriş kısmında eğitim sektöründe Toplam Kalite Yönetimi uygulanmasının gerekliliği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Kalite,Eğitim, Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili konulara değinilmiştir. Üçüncü Bölümde Eğitim Örgütlerinde Toplam Kalite Yönetimi detaylı bir şekilde incelenmiştir.Dördüncü bölümde ilköğretim okullarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin Toplam Kalite Yönetiminin liderlik, takım çalışması, motivasyon, sürekli gelişme ve eğitim, iletişim ve örgüt kültürü boyutlarına ilişkin görüşleri ve bu boyutlara ilişkin görüşlerinin demografik özellikler bakımdan farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Yapılan araştırmada katılımcılar Toplam Kalite Yönetiminin liderlik,takım çalışması,motivasyon ,sürekli gelişme ve eğitim ,iletişim ve örgüt kültürü boyutlarına çok yüksek oranda önem verdikleri sonucuna ulaşılmıştır. İletişim boyutunda yöneticiler ve öğretmenlerin görüşleri arasında da anlamlı fark bulunmuştur.

Total Quality Management in Primary Education and a Research Traditional schools which have one way information flow and hierarchical structure, and where success depends on the grade and one kind of learning format is appropriated, remain inadequate in training human kind required by the information society. Therefore a serious alteration and transformation is required in the education system. Schools of 21st century have to be transformed into learning organizations, take the student as the center and become more participating and democratic associations. Total Quality can be used as a tool in implementation of the alteration. Total Quality Management practice in the primary schools, which are the foundation stone of the education system and prepare students to the social life and forthcoming educational institutions, will provide great improvement to the Turkish Education System. In the Introduction section, which forms the first chapter of the research, the necessity of Total Quality Management practice in the education sector is emphasized. In the second chapter, subjects related to Quality, Education and Total Quality Management are mentioned. In the third chapter, Total Quality Management in the Educational Organizations is examined in details. In the fourth chapter, Primary School's teachers and administrators opinions about Total Quality Management in the dimensions of leadership, teamwork, motivation, continuous development and education, communication and organizational culture and their opinions difference in regard to demographical characteristics are examined. In the research, participants consider leadership, teamwork, motivation, continuous development and education, communication and organizational culture dimensions of the Total Quality Management as greatly important. In the communication dimension, a significant difference appears between administrators and teachers.
Keywords: Eğitim; Okul idaresi ve yönetimi; Okul organizasyonu ve yönetimi; Okul Yönetimi; Toplam Kalite Yönetimi