Dini kanaatler açısından üniversite gençliğinde kız-erkek ilişkileri (Marmara Üniversitesi örneği) - Gümüş, Mehmet Akif (My University, 2006)
DİNİ KANAATLER AÇISINDAN ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNDE KIZ-ERKEK İLİŞKİLERİ (MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) Ülkemiz çok hızlı bir sosyal değişim ve kısmen de yabancılaşma yaşamaktadır. Kendi yaşı gereği değer yargıları hızla gelişen gencin çevresinde toplumsal değerlerde hızla değişmektedir. Bu değişim en çok gençlerimizi özellikle üniversite gençliğini etkilememektedir. Bu dönemde kız-erkek ilişkileri genci en çok meşgul eden konulardandır. Dini kanaatler açısından üniversite gençliğinde kız-erkek ilişkilerini incelediğimiz bu tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde gençlerin gelişimi ile ilgili teorik bilgiler, ikinci bölümde ise anket uygulamaları ve sonuçları yer almaktadır. Maalesef gençlerimizin birçoğu batının kültürel değerlerini benimseyip onlar gibi yaşadıklarında modern olduklarını, çağdaşlaştıklarını zannetmektedir. Modernleşme ve/ veya batılılaşma için yaşadığımız bu sosyal değişme süreci gençlerimiz tarafından yanlış algılanmaktadır. Geçmişimizden gelen kültürel (örf, adet, gelenek vb.) ve dini değerlerimizi hiçe sayarak veya yok sayarak batının kültürel değerlerini benimsemek, onlar gibi yaşamak modernleşmek değildir. Modernleşmek kendi kültür ve ahlaki değerlerinden taviz vermeden ilim ve teknoloji konularında değişim yaşayarak kendimizi geliştirmektir.

GIRL AND BOY RELATİONSHİP AMONG YOUNG UNIVERSITY STUDENTS FROM THE ASPECT OF THE RELIGIOUS, BELIEFS (EXAMPLE OF MARMARA UNIVERSITY ) Our country has been living a rapid social change and also partially estrangement. A young person whose own evalution decisions have been rapidly developing depending an his age, moreover social values have been rapidly changing which surround him/ her. This variation mostly affects our young people especially young university students. In this period girl and boy relationship is one of the most important subjects which influences a young person. From the aspect of religious beliefs, this thesis which we study girl and boy relationship among young university students forms from two parts. In the firts part, the theoretical information which is about the growing up of young people takes part and in the second part the inquiry practices and their conclusions tke part. Unfortunately most of our young people suppose that they become modern and civilized when they adopt the cultural valves of the west and they live as they live. This social variation process which we have been living to become modern and/ or western is misunderstood by our young people. To become modern does not mean to disregard our cultural backgrand and religious values to adopt the western cultural values and live as they live. It means tol ive without diving any concessions from our cultural and moral values and imrorove ourselves in the fields of science and tecnology.
Keywords: Dini Kanaatler; Kız-Erkek İlişkileri