Temettüât defterleri çerçevesinde İsakça Kasabası’nın iktisadî ve sosyal yapısı (1844-1845) - Çöloğlu, Raşit (My University, 2010)
Temettüât Defterleri 19. yüzyılda gerçekleşen malî yenileşme ve düzen çalışmalarının doğurduğu bir uygulamadır. Yerel tarih araştırmaları için çok önemli birer kaynak olan bu defterler, tutulduğu bölgedeki hane reislerinin isimlerini, mesleklerini, vergilerini, gelir kalemlerini ve taşınmaz mülklerini içermektedir. İsakça Kasabası Temettüât Defterleri de iktisadi ve sosyal tarih açısından çok zengin veriler sunmaktadır. Bu veriler ışığında İsakça’nın tahmini nüfusu, nüfusun dinî dağılımı ve yerleşim özellikleri tespit edilmiştir. Hane reislerinin meslekleri ve mesleklerinin yanında ek gelir sağlayan diğer uğraşları ve bunların toplam gelirdeki payları değerlendirilmiş; İsakça’da meskun olan halkın meslekî anlamda yerel ve bölgesel konumu belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında toplanan verginin gelirdeki payı, vergi çeşitleri ve oranları, vergi uygulamasında Müslüman- gayr-i Müslim ve etnik farklılıkların etkileri incelenmiştir. Toplam gelir, bunun gelir gruplarına ve gelir kalemlerine göre dağılımı ve gelir dağılımındaki dengenin ne kadar sağlanabildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Temettüât Defterleri, İsakça

Temettuat Registers are an application occured in the 19th century as a result of financial innovation. These records, which are very important sources for local history research, includes the names, professions, taxes, income items and properties of the head of households. Temettuat records of İsakça Town also provide rich data for economic and social history. In light of these data; residential properties, estimated population, distribution and religious characteristics of the population of İsakça have been determined. Professions of the head of households, other works that provide additional income and their share in total income have been assessed. Local and regional position of the people who inhabited at İsakça have been determined in terms of vocational. Key Words: Temettuat Registers, Isakca
Keywords: Ekonomi; Ekonomi Tarihi