5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında ek savunma hakkı - Karataş, Yunus (My University, 2024)
Gerçekleşen ceza yargılamalarında, ilk defa duruşma esnasında ortaya çıkan haller sebebiyle suçun hukuki niteliğinin değişebilmesi veya sanığa verilecek cezanın arttırılmasını veya cezaya ek olarak güvenlik tedbirlerinin uygulanması söz konusu olabilmektedir. Bu hallerin mevcudiyeti durumunda mahkeme tarafından başvurulması gereken hukuki yol, sanığa ek savunma hakkı verilmesidir. Ek savunma hakkı vasıtasıyla sanık, ilk defa duruşma esnasında ortaya çıkan hallerden haberdar edilecek, yeni bir savunma hazırlayabilmesi için kendisine istemi halinde süre verilerek gerekli kolaylık sağlanacak ve nihai olarak, ne ile suçlanıyorsa ona ilişkin savunma gerçekleştirecektir. Ek savunma hakkı, sanığın tam olarak itham edildiği suçtan yargılanmasına ve bu doğrultuda savunmasını hazırlayabilmesi hususunda önem teşkil etmektedir. Sonuç olarak sanık, adil yargılanma hakkı ve hak arama hürriyeti zarar görmeksizin, tam anlamıyla itham edildiği hususlardan yargılanmış olacaktır. Bu yüksek lisans tezinde ek savunma hakkıyla ilgili bilgi verilen eserlerden, ulusal ve uluslararası yargı kararları ve mevzuatta faydalanılarak özgün bir eser ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

In the case of criminal proceedings, it may be possible to change the legal nature of the crime due to the situations that occur during the trial for the first time or to increase the sentence to the defendant or to apply security measures in addition to the punishment. In the event of the existence of such cases, the legal way to be applied by the court is to grant the defendant additional right of defense. Through the right of additional defense, the defendant will be informed of the situations that occur during the trial for the first time, given him the desired time to prepare a new defense, and finally, the necessary convenience will be provided, whatever he is accused of, he will make a defense against him. The right to additional defense is important for the defendant to be tried for the crime he was fully accused of and to prepare his defense accordingly. As a result, the defendant, the right to a fair trial and the freedom to seek rights will be judged without harm, on the grounds that it has been fully accused. In this master's thesis, it is aimed to reveal a unique work by using the works related to the right of additional defense in national and international judicial decisions and legislation.
Keywords: Adil Yargılanma Hakkı The right to additional defense; Ceza yargılaması; Criminal procedure; Ek Savunma Hakkı; Savunma Hakkı; the right to a fair trial; the right to defense; Türkiye