Personel seçimi problemine geometrik programlama yaklaşımı: bir işletme uygulaması - Kistik, Vildan (My University, 2016)
Personel seçimi, günümüz rekabetçi piyasasında, işletmeler açısından oldukça önemli ve maliyetli bir süreçtir. İşletmeler, işe alacakları personellerden, maksimum faydayı sağlamayı ve böylelikle bulundukları sektörde fark yaratmayı hedefler. Personel seçimi için geliştirilen birçok matematiksel yöntem mevcut olmasına karşın, gerçel hayatta bu matematiksel yöntemlerin kullanımına maalesef ki çok az rastlanmaktadır. Çünkü var olan çok kriterli karar verme yöntemleri, işletmeler açısından bakıldığında, alternatifler arasında bir sıralama yaparken, maliyetler ön planda olmamaktadır. Bu çalışmada diğer yöntemlerden farklı olarak, seçilecek olan personellerin işe alınmaları durumunda başarısız olma olasılıkları üzerinden üstel programlama modeli kurulmuştur. Gerekli dönüşümlerle problem Geometrik Programlama problemine dönüştürülmüş ve probleme geometrik Programlama tekniği ile yaklaşılmıştır. Diğer tekniklerden farklı olarak, işletmeler için bu sürecin minimum maliyetle gerçekleşmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, doğrusal olmayan programlamanın bir özel hali olan geometrik programlama tekniği detaylı bir şekilde anlatılarak, bir dershane için personel seçimi senaryoları, normal dağılım yardımıyla kurulmuş ve en uygun çözümler elde edilmiştir. Bulunan en uygun çözümlerde, dershane için personel seçim sürecinin minimum maliyetle sonuçlanması sağlanmıştır. Geometrik Programlama, Personel Seçimi, Doğrusal Olmayan Programlama

Personnel selection is a very important and costly process in terms of businesses in today's competitive market. Businesses aim to make the maximum benefit from the people they will recruit and thereby make a difference in the sector they are in. Although there are many mathematical methods developed for the selection of personnel, unfortunately the use of these mathematical methods is rarely encountered in real life. In the existing multi-criteria decision-making methods, the costs are not preliminary while making a ranking among the alternatives. In this study, unlike other methods, an exponential programming model was established based on the possibilities of failing in case the selected personnel were started to work. With the necessary transformations, the problem has been transformed into Geometrical Programming problem and personnel selection problem is approached with geometric programming technique. Unlike other techniques, it is targeted that this process will be realized with minimum cost for the enterprises. In the study, geometric programming technique, which is a special form of nonlinear programming, is explained in detail. Personnel selection scenarios for a classroom were established with the help of normal distribution and optimum solutions were obtained. In the most appropriate solutions, the personnel selection process for the classroom has been achieved with minimum cost. Geometric Programming, Personnel Selection, Non-Linear Programming
Keywords: Doğrusal olmayan programlama; Geometrik programlama; İşletme; Metematiksel modeller; Personel seçimi