Süt serumu proteinlerinin oleik asitle etkileşimi sonrası elde edilen protein türevlerinin karakterizasyonu ve kanser hücrelerinde canlılığa etkisi - Aksoy, Fatma Tutku (My University, 2022)
Amaç: Süt serumu proteinlerinin oleik asitçe zengin fındık yağı ve zeytinyağı ile muamele edilmesinden sonra oluşacak protein türevlerinin elde edilmesi ve bu türevlerin MCF-7 hücreleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Gereç ve yöntem : %6 peynir altı suyu tozundan elde edilen süt serumu proteinleri (SSP), fındık yağı (FY) ve zeytinyağı (ZY) ile 1:10 protein:lipid oranı ile 60 ̊C de 120 dakika muamele edilerek bir protein türevi oluşturuldu. Bu protein türevi ile içerik olarak eşdeğer olan süt serumu proteini ve fındık yağı/ zeytinyağı ile oluşturulan gruplar kanser hattına (MCF-7) ve sağlıklı hücre hattına(fibroblast) uygulandı ve bu karışımların hücre canlılığı üzerindeki etkileri, apoptoz ve nekroz, reaktif oksijen türü (ROT) üretimi, yara iyileştirme deneyi, hücre döngüsü faz dağılımı ve Akt, p21 (Waf1/ Cip1) gibi hücre döngüsü ile ilgili proteinlerin ekspresyonları üzerindeki etkileri araştırıldı. Bulgular: SSP: ZY ile 24 saatlik inkübasyondan sonra hücre canlılığının önemli ölçüde azaldığı belirlendi. Apoptotik veya nekrotik hücrelerin yüzdesi %5-10 arasında değişti ve istatistiksel olarak anlamlı bir etki gözlenmedi. Kontrol ve SSP: FY veya SSP: ZY grupları arasında reaktif oksijen türü üretimi ve koloni oluşumunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Hücrelerin 24 saat boyunca SSP: ZY ile muamelesi, kontrol grubuna kıyasla hücre göçünü önemli ölçüde azalttı. G2/ M fazı, kontrol grubuna kıyasla SSP: ZY grubunda önemli ölçüde baskılandı. SSP: ZY ayrıca kontrol grubu ile karşılaştırıldığında p21(Waf1/ Cip1) ifadesini önemli ölçüde arttırdı. Sonuç: MCF-7 hücre hattına uygulanan süt serumu protein türevlerinin sitotoksik olduğu ve SSP: ZY türevinin hücre migrasyonu, hücre döngüsü ve ilişkili proteinlerinin ekspresyonuna etkisinin anlamlı olduğu saptanmıştır.

Objective: This thesis aimed to obtain protein derivatives after treatment of whey proteins with hazelnut and olive oil and determine their effects on MCF-7 cells. Material and methods: Whey proteins (WP) obtained from 6% whey powder were treated with hazelnut oil (HO) and olive oil (OO) at a protein to lipid ratio of 1:10 at 60 ̊C for 120 minutes. The protein derivatives formed with whey protein and hazelnut oil, or olive oil were applied to MCF-7 cancer cells and healthy fibroblasts. The effects of protein derivatives on cell viability, apoptosis, reactive oxygen species (ROS) production, wound healing, cell cycle phase distribution and cell cycle related proteins Akt and p21(Waf1/ Cip1) expressions were investigated. Results: Cell viability decreased significantly after 24 h of incubation with WP:OO. The percentage of apoptotic or necrotic cells varied between 5-10% and no statistically significant effect was observed. There was no statistically significant difference in ROS production and colony formation between controls and WP:HO or WP:OO groups. Treatment of cells with WP:OO for 24 h significantly decreased cell migration compared to the control group. G2/ M phase was significantly suppressed in WP:OO group compared to the control group. WP:OO also increased the expression of p21(Waf1/ Cip1) significantly when compared with the control group. Conclusion : It was determined that milk serum protein derivatives applied to MCF-7 cell line were cytotoxic and the effect of WP: OO derivative on cell migration, cell cycle and expression of related proteins was significant.
Keywords: apoptosis; apoptoz; Biochemistry; Biyokimya; cell cycle; cell survival; hücre canlılığı; hücre döngüsü Whey proteins; oleic acid; oleik asit; Süt serumu proteinleri