Proje yönetim teknikleri ve sağlık sektöründe bir uygulama - Çiçekçi, Eda (My University, 2002)
Modern proje yönetim bilimi 1955 ile 1960' lı yıllar arasında ortaya çıkmıştır Proje yönetimi, iş süreçlerini planlamada, programlamada ve kontrolde özel birtakım metodolojiler önerir. .Bu tez çalışmasının amacı proje yönetim tekniklerini, bu yönetim tekniklerinin proje ve proje kaynaklarını programlarken kullanılışlarını incelemek ve sağlık sektöründen seçilmiş bir projeye uygulamaktır. Bu amaca yönelik olarak çalışmanın ilk bölümünde proje, proje yönetimi, proje yönetimi bilgi alanları sırasıyla tanımlanmış ve proje yöneticisinin proje yönetimindeki rolü ve sahip olması gereken özellikler ortaya konmuştur. Daha sonra proje yönetim aşamaları incelenmiş ve bu aşamalardan proje planlama ve proje kontrol aşamaları incelenmiştir. İkinci bölümde ise çalışmanın ana konusu olan proje yönetim teknikleri, yani Gannt Şeması, PERT ve CPM metotları, projenin aşamalarından biri olan proje programlama başlığı altında ayrıntılarıyla incelenmiştir. Daha sonra yine bu başlık altında kaynakların programlanması incelenmiş böylelikle kaynak kısıtlarının proje zerine etkileri ve yine proje yönetim teknikleri kullanılarak projenin yeniden programlanması incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde sağlık sektöründen 100 yataklı bir hastanenin kurulabilmesi için ihtiyaç duyulan tıbbi cihaz ve ekipmanın, cihaz yerleşim planının, ve merkezi gaz sisteminin planlanması, seçimi, ve gerekli bütçenin çıkarılması konularında aynı zamanda uygulama projesi için bir ön hazırlık projesi olacak, bir danışmanlık projesi seçilmiştir. Bu proje üzerinde ilk iki bölümde yazılı kaynaklardan araştırılan konular uygulanarak ele alınmıştır.

Modern project management science is introduced in the 1955- 1960s. Project management offers some special methodologies to planning, schededuling, and control of work processes. The aims of this thesis study are to examine project management tehniques ,to examine applying of this techniques on scheduling of project and project's resources and to practice on a project chosen from health industry. In the first section of this study, project, project management, and project management knowledge areas are defined and the role of project manager and the skills, that project manager should have, are identified. Then, the phases of project management are explained and two of them ,project planning and project control phases, are examined. İın the second section, project management techniques, namely Gantt Charts, CPM and PERT, are examined detailly under the tittle of project scheduling, one of the project namagemen phases. After that, scheduling of resources, effects of resource constraints on project scheduling and rescheduling of the project by using again project management techniques to reach project objectives. Finally, in the third section , specifying of requirement and selection ofmedical devices and equipment, planning interior design and central medical gas system and budgettng of 100 bed-hospital consulting project is choosed. On this project, the subjects, which were examined before from literature, are practiced.
Keywords: Genel yönetim; Proje Yönetimi; Sağlık Sektörü; Üretim Yönetimi