Banka kredi derecelendirmeleri: bir uygulama - Dönmez, Can (My University, 2005)
İş bölümü ve uzmanlaşmanın giderek önem kazandığı günümüz dünya ekonomisinde, yatırım yapılacak araçların ve kurumların tespitine yönelik analizleri kişilerin kendi imkanları ile gerçekleştirmesi oldukça güç hatta imkansız görülmektedir. Çoğu zaman ekonomilerin motoru olarak nitelendirilen, bankalar, yürüttükleri faaliyetler sürecinde çıkabilecek muhtemel aksaklıklar veya olası ekonomik krizler sonucu doğabilecek olumsuzlukların reel sektörlere ve ekonomilerin tamamına yansımasına mahal verebilecek hassas ve kritik bir işlev üstlenmektedirler. Küreselleşen dünya ekonomisinde uluslararası sermayenin yönünün belirlenmesi sürecinde önemli rol üstlenen kredi derecelendirme kurumları ve ürünleri olan kredi derecelendirme raporları bankaların yurtdışı fon kaynaklarından faydalanabilmeleri için büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kredi derecelendirme faaliyetleri sürecinde değerlendirilen çeşitli riskler ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölüm kredi derecelendirme tanımı, kredi derecelendirme kurumlarının tarihsel gelişimi, kredi derecelendirme sektörüne yöneltilen eleştiriler ve kredi derecelendirme kuruluşlarınca yayınlanan kredi derecelendirmelerinin anlamları gibi konu başlılarında oluşmaktadır. Üçüncü bölüm bankaların kredi derecelendirme işlemlerine tabi tutulmaları sürecinde izlenen metotlar, farklı yaklaşımlar ve bireysel kredi derecelendirme notları ve destek notları gibi, yalnızca bankalar için atfedilen kredi derecelendirmelerinin anlamları incelenmeye çalışılmıştır. In todays global economics, division of labour and specialization are getting more important, making analysis on investment of tools and corporation by themselves using their own possibilities seems to be very hard and nearly impossible. As the banks are charterized as the enginee of the economies, most of the time, they have a critical role for the real sectors and all of the other economies, to deploy or not, the possibilities of lamenesses and economical crisis by the actions executed. To determine the directional way of international capital in the global world economy, credit rating corporations and credit rating reports as their products, are very important for the banks to take the advantage of international fund sources. In the first part of this study, by the assessment of credit rating actions duration various risks are tried to exhibited. In the second part, definition of credit rating, historical development of credit rating corporations, critisms for the credit rating sector and the definitions of credit ratings broadcasted by credit rating corporations. The third part is about the methods, different approaches and personal credit rating notes and support notes for the duration of banks credit rating actions.
Keywords: Banka Kredileri; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi ve borç verme kuruluşları