Bilişim sistemlerinin örgütsel değişim üzerine etkileri ve tekstil sektöründe uygulama - Özsoy, İbrahim (My University, 2003)
20 yüzyılın son çeyreğinde hız kazanan teknolojik gelişmeler ile birlikte bilgi işlem sürecinin hızı ve önemi artmaya başlamıştır. Gerek birey, gerek işletme, gerekse devlet olarak düşündüğümüzde, gücün kaynağı bilgiye doğru kaymıştır. Bilgiyi stratejik kullanan bireyler, işletmeler ve uluslar rakipleri karşısında bir adım önde olabilmektedir. Günümüzde bilgiye sahip olan ve onu zamanında ve etkili bir kullanımla stratejik hale getiren örgütler, amaçlarına ulaşmada daha avantajlı konuma gelmektedirler. Küresel işletmeler de performanslarını arttırabilmek için teknolojiye bel bağlamaktadırlar. Yani teknoloji hem küreselleşmenin bir sonucu, hem de küreselleşmeyi teşvik eden önemli bir faktör konumundadır. Sadece bilişim teknolojisi ve telekomünikasyon alanlarındaki gelişmelerin rekabet ortamını ne şekilde etkilediğine ve bireyler ve işletmelerin dünya genelinde iş yapma metotlarını nasıl kökten değiştirdiğine bakmak konunun önemini anlamak için yeterlidir. Bilişim teknolojileriyle birlikte bilişim sistemleri, işletmelerin bir çok farklı ülkede değişik örgütlenme ve kontrol yöntemleriyle iş yapmalarına imkan sağlamaktadır. Bilişim sistemleri, eş zamanlı olarak örgütün bir kısmının bildiği şeyleri diğer kısımlarının da bilmesine olanak sağlayacak şekilde bilgi iletişimini mümkün kılmakta; dahası, küresel işletmeler doğrudan müşterileri, tedarikçileri ve dünya genelindeki ortaklarıyla bağlantı kurabilmektedirler. Söz konusu gelişmeler sektörlerde değişime neden olmakta, bu da işletmelerin stratejilerini ve örgüt yapılarını buna göre değiştirmelerini gerektirmektedir. Bilişim teknolojileriyle birlikte bilişim sistemlerinin ülkemizdeki örgüt yapılarında yaygın olarak kullanılmasının, çok eskiye dayanmadığı göz önüne alındığında, bu alanda yapılan araştırmaların eksikliği görülmektedir. Türkiye'nin en önemli üretim sektörlerinden biri olan tekstil sektörünün de bu değişimden etkilenmemesi mümkün değildir. Bilgisayar ve iletişim teknolojilerin tekstil işletmelerinde yerini almasıyla birlikte işletmelerin stratejilerinin ve örgüt yapılarının değişmeye başladığı görülmektedir. Bu çalışma, bu alanda bir nebze olsun bu eksikliği giderme amacındadır. The speed and importance of information technology began to increase because of the changes in the technology during the last quarter of 20th century. Whether we think about individuals, corporation or state, the source of the power becomes the information. Individuals, corporations or nations, who strategically use the information, become the foremost from its competitors. Nowadays, the organizations, which acquire necessary information and use it strategically and also efficiently, get an advantage to accomplish their goals. By checking how the improvements in the information technologies and communication affect the competition environments and make radical changes in the world business methods, is enough to understand the importance of this issue. The information technologies and also the information systems allow firms to do their business with different organizational structures and control mechanisms in different countries. In the industries, these improvements cause some changes, which pushes firms to update their strategies and organizational structures. It is not possible that the textile industry, the foremost industry of Turkey, wasn't influenced by these changes. While the information technologies and systems have a part in the textile industry, it was experienced that the textile firms update their competition strategies and organizational structures. This thesis mainly describes the effects of information systems on personal and business process, organizational structures and managerial processes. Then it continues to focus on the effects of the information systems on the textile industry. Since the usage of the information technologies and systems for textile industries has started in very recent years, and doesn't have too much past studies; this thesis is aimed to fulfill the absence of these studies.
Keywords: Bilişim; İletişim mühendisliği; Uygulamalı fizik