Yerel yönetimlerde hizmetiçi eğitim programlarının çalışan motivasyonuna etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma - Arslan, Duygu Doğan (My University, 2019)
Bu çalışmada, Türkiye’nin büyükşehirlerinden biri olan İstanbul ilinde bulunan, yerel yönetimlere bağlı bir kamu kurumunda çalışanların, aldıkları hizmetiçi eğitimin motivasyon düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Günümüzde, tüm bilgilere kolayca ulaşabilen vatandaş, özel sektörden aldığı hizmeti kamu kurumlarından da beklemeye başlamıştır. Bu bağlamda; gerek teknoloji alanında, gerekse vatandaşa verilen değer anlamında; kamu kurumları da artık kendini sürekli geliştirmektedir. Bu gelişimi sağlamanın yollarından biri de kurumların çalışanlarına hizmetiçi eğitimler vermesidir. Tüm kamu kurumlarında hizmetiçi eğitim 657 sayılı devlet memurları kanunu gereği zorunlu tutulmuştur. Bu kanunda, devlet memurlarının yetiştirilmesi başlığı altında yer alan hizmetiçi eğitimlerin zorunlu tutulması, çalışmanın araştırma bölümü için toplanan anketlerin neredeyse tamamının cevaplanmış şekilde geri dönüşünü sağlamıştır. Bu da çalışmanın daha güvenilir olmasının sebeplerinden biridir. Toplanan 507 adet anketten elde edilen veriler Microsoft Office Excel 2013 programıyla tablolaştırılmıştır. Bu veriler SPSS 23.0 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir.Özel sektör işletmeleri; kar amacı güderken, kamu kurumları; kar amacı gütmeyen kamu yararına faaliyetlerde bulunur. Bu nedenden dolayı, özel sektör işletmeleri çalışanlarından, kar etmeye yönelik çalışmalar beklerken, kamu kurumları ise çalışanlarından kamu yararına yönelik etkin ve verimli çalışmalar beklerler. Bu da öncelikle kamu kurumlarından hizmet alan vatandaşın memnun edilmesi, isteklerine cevap verilmesi, sorunlarına çözüm üretilebilmesi ile olacaktır. Bu da ancak yetişmiş personel ile sağlanabilecek bir durumdur. Burada da ortaya çıkıyor ki, hizmetiçi eğitim alarak yetişmiş olan personelin etkin ve verimli çalışması sayesinde, hizmet alanların memnuniyetleri artacak, bu durum çalışanların işten aldığı hazzın artmasını ve motivasyonlarının pozitif yönde etkilenmesini sağlayacaktır.Yapılan çalışmada, hizmetiçi eğitimin motivasyona etkisi araştırılmıştır. Birinci bölümde hizmetiçi eğitim, ikinci bölümde ise motivasyon konusu incelenmiştir. Hizmetiçi eğitim ile motivasyon arasındaki ilişki üçüncü bölümde açıklanmıştır. Dördüncü bölümde yapılan araştırmada elde edilen verilerin analizleri sonucuna göre, bir çok literatür taraması sonuçlarında da olduğu gibi, çalışanların aldıkları hizmetiçi eğitim ile motivasyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu (p<0,05) ortaya konulmuştur. Son bölümde ise, analizler sonucu ortaya çıkan bulgular doğrultusunda sonuç ve öneriler belirlenmiştir.

In this study, it was investigated the impact “In-Service Training” to “the levels of Motivation” of the personnels who have been working in a public instution located İstanbul which is one of metropolis of Turkey. That public instution affilate to Local Administrations.Nowadays, the citizen, who has easy access to all information, has started to expect the services received from the private sector from public institutions. In this context; both in the field of technology and in terms of the value given to the citizen; public institutions are also constantly improving themselves. One of the ways of achieving this development is to provide in-service training to the employees of the institutions.In-service training was made compulsory by the public servants law no.657 in all the public instutions. In this law, it is made obligatory under the title of training public servants. Becuse of this, almost all of the surveys that are replied, provided return for this study. This is one of the reasons why the study is more reliable. The data collected from 507 surveys were tabulated by Excel 2013 Programme of Microsoft Office Programmes. These tabulated data were analyzed by using to SPSS 23.0 software.Private sector enterprises; public institutions for profit; non-profit public interest activities. For this reason, while private sector enterprises expect profit-making efforts from their employees, public institutions expect efficient and productive efforts from public employees. This will be achieved primarily by satisfying the citizens receiving service from public institutions, responding to their requests, and producing solutions to their problems. This is only possible with trained personnel. It turns out that thanks to the efficient and efficient work of the personnel trained by in-service training, the satisfaction of the service recipients will increase and this will increase the pleasure of the employees and their motivation to be positively affected.In this study, the impact in-service training to motivation was investigated. In the first part, in-service training and in the second part motivation is examined. The relationship between in-service training and motivation was explained in the third section. According to the results of the analysis of the data obtained in the study conducted in the fourth chapter, as in the results of many literature surveys, it was found that there was a statistically significant relationship between the in-service training and motivation levels of the employees (p <0.05). In the last section, conclusions and recommendations are determined in accordance with the findings of the analyzes.
Keywords: Business; Hizmetiçi Eğitim; In-Service Training; İşletme; Motivasyon Motivation; Personel yönetimi; Personnel management