New approaches in measuring affective polarization : The case of Türkiye - Yüce, Belkıs (My University, 2024)
Duygusal kutuplaşma kavramı, bireylerin destekledikleri partiye karşı duyduğu olumlu duygular ve karşıt partilere karşı duyduğu olumsuz duygular arasındaki farkı ifade etmektedir. Son yıllarda pek çok ülkede çalışılmaya başlanan kavram, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ortaya çıkmıştır. Elitlerin kutuplaşması, kararsız seçmenlere kim için oy kullanacaklarına karar vermelerinde yardımcı olabilmekte ve siyasi katılımı arttırabilmektedir. Diğer yandan aşırı ve yaygın duygusal kutuplaşma, gruplar arasında düşmanlığın ve çatışmaların artmasına, politik olmayan konularda bile yanlı kararlar alınmasına, demokratik normların aşınmasına ve demokrasinin zarar görmesine neden olabilmektedir. Duygusal kutuplaşma üzerine yapılan çalışmaların çoğu ABD bağlamında iki partili sisteme odaklanmaktadır; ancak son dönemde çok partili Avrupa ülkelerinde de duygusal kutuplaşmayı inceleyen çalışmaların arttığı görülmektedir. Yapılan bazı karşılaştırmalı çalışmalarda duygusal kutuplaşmanın pek çok toplumda görüldüğü ve küresel bir olgu olduğu vurgulanmaktadır. Bu tezde, duygusal kutuplaşmaya ve ölçümüne dair literatür incelenmiş, mevcut hesaplama yöntemlerinde görülen eksiklikleri gidermek amacıyla yeni bir hesaplama yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen metot kullanılarak Türkiye’de duygusal kutuplaşma hesaplanmış ve örnek vaka olarak incelenmiştir. Türkiye’de duygusal polarizasyonun hesaplanmasında Aralık 2021 – Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılan Türkiye’de İnanç ve Dindarlık Araştırması (TİDA) veri setindeki 21 kimlik değişkeni kullanılmıştır. Analizlere göre duygusal polarizasyon en yüksek “Müslüman” ve “Ateist” kimlik kategorileri arasında görülürken, en düşük duygusal polarizasyon “Ateist” ve “Agnostik” kimlik kategorileri arasında çıkmıştır. İncelenen 21 kimlik kategorisinden “Müslüman” kimliği en yüksek duygusal polarizasyon ortalamasına sahipken, en düşük polarizasyona sahip kimlik kategorisi “Sosyalist” olmuştur.

The concept of affective polarization refers to the difference between the positive emotions individuals feel towards the party they support and the negative emotions towards opposing parties. The concept, which has begun to be studied in many countries in recent years, originated in the United States of America (USA). The polarization of elites can help voters who do not have clear political preferences to decide who to vote for and increase political participation. On the other hand, excessive and widespread affective polarization can lead to increased hostility and conflicts between groups, biased decisions even on non-political issues, violation of democratic norms, and backsliding of democracy. Most studies on affective polarization focus on the two-party system in the US context. However, recently the studies examining affective polarization have increased in multi-party European countries. Some comparative studies emphasize that affective polarization is seen in many societies and is a global phenomenon. In this thesis, a new calculation method was developed to eliminate the deficiencies in existing methods by examining the literature on affective polarization, and its measurements. Using the developed method, affective polarization in Türkiye was calculated and examined as a case study. In the calculation, 21 identity variables in the Turkish Faith and Religiosity Survey (TFRS) data set, conducted between December 2021 and May 2022, were used. According to the analysis, the highest affective polarization was observed between the “Muslim” and “Atheist” identity categories, while the lowest affective polarization is between the “Atheist” and “Agnostic” identity categories. Of the 21 identity categories, the “Muslim” identity has the highest affective polarization average, while the identity category with the lowest polarization is “Socialist”.
Duygusal kutuplaşmanın ölçülmesinde yeni yaklaşımlar : Türkiye örneği
Keywords: Duygusal kutuplaşma; identity; kimlik; partisanship; partizanlık; Political ideologies; Siyasal ideolojiler; Siyasal ideolojileri Affective polarization; social identity theory; Sociology; Sosyoloji; sPolitical ideologies