Finansal küreselleşmenin sermaye piyasaları üzerinde etkileri - Güler, Derya Asma (My University, 2009)
FİNANSAL KÜRESELLEŞMENİN SERMAYE PİYASALARI ÜZERİNDE ETKİLERİ ÖZET Küreselleşme süreci yeni değildir, kapitalist sistemin ortaya çıkmasıyla başlamış ve onun ihtiyaçları doğrultusunda gelişerek bugünlere gelmiştir. Sosyal, ekonomik, kültürel, teknolojik, siyasi birçok öğeyi içinde bulunduran bu kavramın şüphesiz ülkeleri, bireyleri, yaşantıları etkisi altına alan en önemli boyutu, ekonomik küreselleşmedir. Finansal küreselleşme ile ülkelere giren sermaye hareketlerindeki artışlar, girdiği ülkedeki yatırımları arttırarak büyümeyi olumlu bir şekilde etkilemekte iken diğer taraftan bu sermaye akımları ülkelerin finans piyasalarında istikrarsızlığa ve ulusal ekonomilerde finansal krizlere neden olabilmektedir. Öncelikle bankacılık sektörü ve para piyasalarında başlayan finansal küreselleşme süreci, daha sonra hızlı gelişimini sermaye piyasalarında göstermeyi başarmıştır. Liberalleşme süreci sermaye piyasalarını portföy yatırımlarındaki genişleme, bilgi ve ileri teknolojinin hızla yayılması, yeni finansal araçların ortaya çıkması ve yasal düzenlemelerdeki liberalleşme anlayışının hakim olması açısından etkisi altına almakta, gelişimine hız kazandırmaktadır. Finansal liberalleşme, sermaye piyasalarının etkinliğini arttırıp, gelişmesine katkıda bulunurken, yatırımcılara uygun risk-getiri profili yaratarak fayda sağlamaktadır. Ancak diğer taraftan sermaye akımları beraberinde çeşitli belirsizlikleri ve makro düzeyde krizleri getirmektedir. Bu durum finansal küreselleşmenin zayıf yönünü ortaya çıkarmakla birlikte, sermaye akımlarındaki hareketlilik gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye için de makro ekonomik dengesizliklere neden olmuştur. reselleşme, Finansal Küreselleşme, Sermaye Piyasası, Uluslararası Sermaye Akımları, Portföy Yatırımları, Doğrudan Yatırımlar, Arbitraj, Deregülasyon, Finansal Kriz EFFECTS OF FINANCIAL GLOBALIZATION ON CAPITAL MARKETS

The process of globalization is not a new process and started with the emergence of the capitalist system and its development has survived until today with capitalist system needs. Economic globalization, which experiences under the influence of countries, individuals, experiences is the most important dimension of this concept that includes many cases such as social, economic, cultural, technological and political. Capital flows entering the country via Financial Globalization one hand affects growth positively by increasing investments, but on the other hand cause instability in financial markets of countries and cause financial crisis in the national economy. Financial globalization first started in the banking sector and currency markets then show rapid growth in Capital Markets. Liberalization process affects the capital markets by the expansion in portfolio investments, rapid spread of information and advanced technology, new financial instruments, liberalization in the possession of the concept of legal arrangements and provides impetus to the development. Financial liberalization on the one hand increases the efficiency of capital markets, while contributing to the development and provides benefit by creating appropriate risk-return profile. But on the other hand capital flows bring various uncertainties and macro-level crises. This situation reveals the weaknesses of financial globalization and the mobility of capital flows causes macro-economic imbalances in Emerging country as Turkey. Key Words: Globalization, Financial Globalization, Capital Markets, International Capital Flows, Portfolio Investments, Direct Investments, Arbitrage, Deregulation, Financial Crisis
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finans_Küreselleşme; Sermaye Piyasası