Multipl skleroz hastalarında inspiratuar kas eğitiminin denge ve postüral kontrol üzerindeki etkisi - Duman Özkan, Tuğçe (My University, 2024)
Amaç: Multipl Skleroz hastalarında en sık görülen problemlerden biri denge ve postüral kontrol problemidir. İnspiratuar kaslardan biri ve en önemlisi olan diyafram kası ve diğer yardımcı solunum kasları dengenin sürdürülmesinde önemli faktörlerdendir. Bu nedenle çalışmamızın amacı multiple skleroz hastalarında uygulanan inspiratuar kas eğitiminin denge ve postüral kontrole etkisini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılmayı kabul eden 32 hasta başlangıç değerlendirmelerinin ardından randomizasyon yöntemi ile tedavi ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Denge ve postüral kontrol Mini Denge Değerlendirme Sitemleri Testi (Mini-BESTest) ile, gövde kontrolü Gövde Bozukluk Ölçeği ile değerlendirildi. Tüm hastalara maksimum bağımsızlık seviyesine uygun denge ve postüral kontrol egzersizleri verildi. Tedavi grubundaki hastalara ek olarak bir basınç eşik yükleme cihazı (Threshold IMT) ile inspiratuar kas eğitimi (İKE) verildi. Hastalar 8 hafta boyunca haftada 4 gün evde 1 gün hastanede gözetimli olacak şekilde egzersiz yaptılar. İKE bireyin maksimum inspiratuar kuvvetinin %30’unda günde toplam 30 dk. olacak şekilde iki seferde verildi. İKE yüklemesi ve egzersizler hasta gözetimli egzersize geldiği gün güncellendi. Bulgular: Tedavi sonrası her iki grupta da denge ve gövde kontrolünde anlamlı iyileşme görüldü. Gruplararası karşılaştırmada İKE grubu denge ve gövde kontrolünde kontrol grubundan istatiksel olarak daha iyi sonuçlara sahipti (p<0,05). Sonuç: MS hastalarında denge ve postüral kontrol egzersizlerine ek olarak uygulanan İKE denge ve postüral kontrol üzerinde tek başına denge egzersiz programına göre daha etkiliydi. Solunum şikayetleri olmasa bile hastaların rehabilitasyon programına inspiratuar kas eğitiminin dahil edilmesinin faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.

Objective: One of the most common problems in patients with multiple sclerosis is balance and postural control. The diaphragm muscle, one of the inspiratory muscles and the most important one, and other accessory respiratory muscles are important factors in maintaining balance. Therefore, the aim of our study was to examine the effect of inspiratory muscle training applied to patients with multiple sclerosis on balance and postural control. Materials and Methods: After the initial evaluations, 32 patients who agreed to participate in the study were randomly divided into two groups as treatment and control groups. Balance and postural control were evaluated with the Mini Balance Evaluation Systems Test (Mini-BESTest), and trunk control was evaluated with the Trunk Impairment Scale. All patients were given balance and postural control exercises appropriate for the maximum level of independence. In addition, patients in the treatment group were given inspiratory muscle training (IMT) with a pressure threshold loading device (Threshold IMT). Patients exercised 4 days a week at home and 1 day in the hospital under supervision for 8 weeks. IMT was given in two sessions at 30% of the individual's maximum inspiratory force for a total of 30 minutes per day. IKE loading and exercises were updated on the day the patient came to supervised exercise.. Results: While there was a significant improvement in balance and trunk control in both groups after treatment, the amount of improvement seen in the IMT group was statistically better than the control group (p<0.05). Conclusion: The IMT program applied in addition to balance and postural control exercises in MS patients was more effective on balance and postural control than the balance exercise program alone. We think that IMT in the rehabilitation program of patients, even if they do not have respiratory complaints, may be beneficial.
Effects of inspiratory muscle training on balance and postural control in multiple sclerosis patients
Keywords: balance; denge; inspiratory muscle training; inspiratuar kas eğitimi multiple sclerosis; Multipl skleroz; Multiple sclerosis; multiple skleroz; postural control; postüral kontrol