Beden eğitimi öğretmenlerinin önderlik tarzı ile öğretmenlik mesleğine yönelme motivasyonlarının incelenmesi - Dolğun, Onur Can (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmanın amacı beden eğitim öğretmenlerinin önderlik tarzı ile öğretmenlik mesleğine yönelme motivasyonlarının cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, hizmet yılı ve çalıştığı kuruma göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelenmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2 kademeden (ilkokul ve lise) 236 erkek ve 166 kadın olmak üzere toplam 402 öğretmen katılmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu”, Gagné (2010) tarafından geliştirilen, Çivilidağ (2017) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Çok Boyutlu İş Motivasyonu Ölçeği” ve Beycioğlu (2009) tarafından geliştirilen “Öğretmen Liderliği Ölçeği” uygulanmıştır. Verilerinin analizinde ikili karşılaştırmalar için Mann Whitney U testi, çoklu karşılaştırmalar için Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Öğretmen liderliği ölçeği ve iş motivasyonu ölçeğinin toplam puanlarında cinsiyette anlamlı bir fark görülmemişken, iş motivasyonu ölçeğinin motive olmama alt boyutunda ise fark görülmüştür (p<0,05). Öğretmen liderliği ölçeğinde medeni durum öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir fark görülmemişken, iş motivasyonu ölçeğinde anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Öğretmen liderliği ölçeğinde, yaş grupları arasında anlamlı bir fark görülmemiş ancak iş motivasyonunda görülmüştür (p<0,05). Öğretmen liderliği ölçeğinde ve iş motivasyonu ölçeğinde eğitim durumlarına göre gruplar arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p<0,05). Öğretmen liderliği ölçeğinde öğretmenlerin hizmet yıllarına göre anlamlı bir fark görülmemiş, iş motivasyonu ölçeğinin de ise anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Son olarak öğretmen liderliği ölçeğinde ve iş motivasyonu ölçeğinde ortaokul ve liselerde çalışan öğretmenler arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, beden eğitimi öğretmenlerinin önderlik tarzları ile öğretmenlik mesleğine yönelme motivasyonları üzerinde etkisi olduğu söylenebilir.

Objective: The aim of this study is to examine whether the leadership style of physical education teachers and their motivation towards the teaching profession differ according to gender, marital status, age, education level, years of service and the institution they work for. Material and methods: A total of 402 teachers, who are 166 female and 236 male, from 2 levels (primary school and high school) participated in the study. In the research, Personal Information Form developed by the researcher, Teacher Leadership Scale developed by Beycioğlu (2009) and Multidimensional Work Motivation Scale developed by Gagné (2010) and adapted into Turkish by Çivilidağ (2017) were applied. In the analysis of the data, Mann Whitney U test was used for pairwise comparisons and Kruskal Wallis test was used for multiple comparisons. Results: While there was no significant gender difference in the total scores of the teacher leadership scale and the work motivation scale, there was a difference in the non-motivation sub-dimension of the work motivation scale. While there was no significant difference between marital status teachers' views in the teacher leadership scale, a significant difference was found in the work motivation scale. The teachers, while a significant difference was observed in the work motivation scale. Finally, there wasn’t observed significant difference between teachers working in secondary and high schools in teacher leadership scale and work motivation scale (p<0.05). Conclusion: As a result, it can be said that physical education teachers have an effect on their leadership styles and motivations towards the teaching profession.
Keywords: Beden eğitimi; Beden Eğitimi Öğretmeni; Leadership; Motivasyon; Motivation; Öğrenim ve öğretim; Öğretmenler; Önderlik Physical Education Teacher; Physical education and training; Study and teaching; Teachers; Turkey; Türkiye