Özel hastane acil bakım kliniklerinde elektronik hekim orderlarının etkinliği ve çıktıları - Mumcu, Gonca; Köksal, Leyla; Şişman, Nur; Çatar, Ramazan Özgür (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil bakım kliniklerinde elektronik hekim order girişinin etkinliği ve çıktılarını değerlendirmektir. Yöntem: Bu araştırmaya İstanbul’da hizmet veren 24 özel hastanenin acil bakım kliniklerinde çalışan 24 hekim ve 24 hemşire katıldı. Veriler elektronik hekim order girişinin etkinliği ve çıktılarına odaklanmış soruları içeren bir anket formu ile toplandı. Formda yer alan maddeler beşli likert ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Hekim ve hemşirelerin, Etkinlik boyutuna ilişkin, “ilaç listesine ulaşım”, “ilaç dozları ve reçeteler”, “ilaç etkileşim uyarıları”, ”daha hızlı reçeteleme”, “reçeteleme hatalarının azaltılması”, “diğer sağlık çalışanları ile etkin iletişim kurulabilmesi”, “kolay çalışabilme”, “kolay yönetebilme”, ve “zamandan tasarruf sağlanması” maddelerinden aldıkları puanlar benzerdir (p>0.05). “Reçeteleme için daha iyi yaklaşımdır” ifadesine verilen puan hekimlerde hemşirelere göre daha yüksek olduğu belirlendi (p=0.038). Ayrıca, hekim ve hemşirelerin Çıktı boyutuna ilişkin, “hasta güvenliğini sağlama”, “verinin güvenilirliğini ve okunabilirliğinin artması” maddelerinden aldıkları puanların aynı olduğu görüldü (p>0.05). Sonuç: Elektronik hekim order giriş sistemi acil bakım kliniklerinde hekim ve hemşireler tarafından etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Acil bakım kliniklerinde, bu sistemin kullanımı hasta güvenliği ve sağlık hizmeti kalitesini artırmıştır.
Keywords: Elektronik hekim order girişi, hekim, hemşireler, acil bakım kliniği