Düz ve eğimli zemin golf vuruşlarında ağırlık transferinin vuruş performansına etkisinin incelenmesi - Asan, İhsan Gencay (My University, 2019)
Düz ve Eğimli Zemin Golf Vuruşlarında Ağırlık Transferinin Vuruş Performansına Etkisinin İncelenmesiÖğrencinin Adı: İhsan Gencay ASAN Danışmanı: Doç. Dr. Selda UZUNAnabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Anabilim DalıAmaç:Bu çalışmada, elit golf oyuncularının 3 farklı pozisyondaki (düz, bayır yukarı ve topun oyuncudan yukarıda olduğu eğimli yüzeylerde)vücut ağırlık merkezi izdüşümü yer değişimlerinin (COF) vuruş performansı kinematik parametreleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Ayrıca, golf oyuncularının 3 farklı pozisyondaki denge parametreleri ile vuruş performansı arasındaki ilişki incelenmiştir.Gereç ve Yöntem:Bu araştırmaya, 15-40 yaş aralığında 20 (14 erkek-6 kadın) elit golf oyuncusu katılmıştır(yaş:23.7±7yıl, boy: 175.6±9,7 cm, vücut kütlesi: 69.6±18.5). Golf oyuncularından 6 demir kullanarak üç farklı pozisyonda (düz zemin, 10° bayır yukarı ve 10° topun yukarıda olduğu) vuruş yapmaları istenmiş, vücut ağırlık merkezi yer değişimleri parametreleri (COF) TekScanMatScan® kuvvet platformu ile vuruş performansları (Sopa hızı, topa yaklaşma açısı, sopa yolu geliş açısı, vuruş mesafesi, vuruş sapması ve topun dönme oranı) ise TrackMan® golf radar sistemi kullanılarak ölçülmüştür.Bulgular: Üç farklı pozisyondaki vuruş performansları karşılaştırıldığında,topun hedeften sapma mesafesi arasında fark yoktur (p>0.005).Top yukarıda eğimli vuruşlarda vuruş mesafesinin diğer vuruşlara göre daha kısa olduğu bulunmuştur. Sporcuların, düz zemin ve bayır yukarı eğimli vuruşlarında COF_A-P değerleri arasında anlamlı düzeyde fark bulunmazken, top yukarıda eğimli vuruşlarda COF_A-P salınım değerleri daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada, iyi seviyedeki golf oyuncularının, üç farklı eğimde yaptıkları vuruşlardatopu hedefe yakın atabildikleri bulunmuştur. Golf oyuncularının bayır yukarı eğimde vuruş performansları ve denge kontollerinin düz zemine benzer olması bu vuruşlara adaptasyonlarının iyi olduğunu göstermektedir.Top yukarıda eğimde ise vuruş mesafeleri kısalmış ve A-P yönde salınımlarının kontrolü azalmıştır. Bu vuruşlarda performansın geliştirilmesi için, antrenman programlarına A-P yönde yapılacak denge antrenmanlarının eklenmesi önerilmektedir.

Investigation of the Effect of Weight Transfer on Strike Performance in Flat and Sloped Ground Golf StrikesStudent's Name: İhsan Gencay ASAN Consultant: Doç. Dr. Selda UZUNObjective:In this study, the effects of elite golf players' body center of gravity projection displacements (COF) on strike performance kinematic parameters in 3 different positions (flat, slope up and ball above the player) were investigated. In addition, the relationship between golf players' balance parameters in 3 different positions and strike performance was examined.Material and Method:20 elite golf players (14 males and 6 females) aged between 15 and 40 participated in this study (age: 23.7 ± 7 years, height: 175.6 ± 9.7 cm, body mass: 69.6 ± 18.5). Golf players were asked to strike in three different positions (flat ground, 10 ° slope up and 10 ° ball up) using 6 irons, and body center of gravity displacement parameters (COF) were measured with TekScan MatScan® force platform while their strike performances(Club speed, angle of approach to the ball, club path arrival angle, strike distance, strike deviation and ball rotation rate) were assessed using the TrackMan® golf radar system.Results:When the strike performances in three different positions are compared, there is no difference between the ball's deviation distance from the target (p> 0.005). It was found that the strike distance was shorter in ball-up inclined strikes in comparison to other strikes. While there was no significant difference between the COF_A-P values of the athletes' strikes performed on the flat ground and slope up, the COF_A-P oscillation values were found higher on the ball-up inclined strikes (p <0.05).Conclusion: In this study, it was found that golf players in good condition were able to strike the ball close to the target in three different slopes. Golf players' slope performances on the slope up inclination and their balance controls being similar to the flat ground show that they have adapted well to these strikes. On the ball-up slope, the strike distances were shortened and the control of the oscillations in the A-P direction was reduced. In order to improve the performance of these strikes, it is recommended to add balance training in A-P direction to training programs.
Keywords: balance; denge; eğim; Golf; Öğrenim ve öğretim; salınım; slope; Spor; Sports; Study and teaching; swing; trackman; trackman Golf