Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de küçük ve orta boy işletmelerin teşvik politikaları ve Türk KOBİ’lerinin Avrupa Birliği’nde rekabet olanakları - Çayır, Deniz Başargan (My University, 2006)
Deniz Başargan ÇAYIR AVRUPA BİLİĞİ’NDE VE TÜRKİYE’DE KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERİN TEŞVİK POLİTİKALARI VE TÜRK KOBİ’LERİNİN AVRUPA BİRLİĞİ’NDE REKABET OLANAKLARI KOBİ olarak bilinen küçük ve orta boy işletmeler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde önemli bir role sahiptir. KOBİ’ler, istihdam ettikleri işgücünden, yaptıkları yatırımlara, ödedikleri vergilere, sağladıkları verimliliklere ve yarattıkları ürün çeşitliliği ile ekonomideki dalgalanmalardan daha az etkilenmeleriyle her ekonomide önemlidir. Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin büyük çoğunluğunu KOBİ’ler oluşturmaktadır. Buna rağmen KOBİ’lere gereken önem verilmemiş hatta yakın tarihe kadar KOBİ için tek bir tanım yoktu. Zamanla KOBİ’lerin önemi çeşitli kurum ve kuruluşlarca anlaşılmış olup, gerekli olan eğitim, teknoloji, pazar araştırması, bilgi, danışmanlık, finansman, ihracat konularında destek vermeye başlamışlardır. Avrupa Birliği’nde KOBİ’lerin durumuna baktığımızda, 1970’li yıllara kadar hep büyük şirketlere önem verilmiştir. 1970’lerdeki bunalımdan büyük şirketlerin çok fazla etkilendikleri buna karşın KOBİ’lerin daha az etkilendikleri ve ekonomiye katkı sağladıkları görülmüştür. Bundan sonra da KOBİ’ler ön plana geçmiş ve AB’nin gündeminden hiç çıkmamıştır. Türkiye’de de KOBİ’ler için çeşitli faaliyetlerde bulunulmakta ancak bunları AB ülkeleriyle kıyasladığımızda bu konuda yetersiz kalındığı gözlenmektedir. Türkiye’nin AB’ne tam üye olası durumunda daha fazla rekabet etmesi gerekmektedir. KOBİ’lerin rekabette başarılı olabilmeleri için ekonomide belli bir temel üzerinde oturmuş olmaları gerekmektedir. Rekabet sadece fiyatla değil, bunun yanında kalite, marka, satış sonrası hizmet müşteriye zamanında ve çabuk ulaşmak gibi faktörler de önem kazanmaktadır. Ülke ekonomisinde amaç, rekabete dayalı olarak ekonominin güçlenmesi, istihdamın artması, verimliliğin sağlanması, ihracatın artması ise KOBİ’lere gerekli desteği sağlamak zorunludur. Deniz Başargan ÇAYIR INCENTIVE POLICIES FOR SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES IN TURKEY AND IN EUROPEAN UNION AND THE COMPETITION OPPORTUNITIES OF TURKISH SMEs Small and medium enterprises known as SME have a significant role in developed and developing countries. SMEs are important in every economy with the labor force they employ, investments they make, taxes they pay, efficiency they provide and the product variety they create and finally as they are less influenced by the fluctuations in the economy. The majority of the businesses acting in Turkey are composed by SMEs. Despite this fact the SMEs have not been paid the required significance; even there has been no single definition for them till a very late date. In the course of time the importance of the SMEs was understood by various institutions and organizations and they have begun to provide support in required fields such as training, technology, market research, information, consultancy, financing, export. Looking through the state of SMEs in European Union, always the big companies were paid significance till 1970s. The big companies were observed to be influenced by the big crisis in 1970s a great deal, however the SMEs were observed to have been influenced less and to have contributed to the economy. Since then the SMEs walked away with and were never excluded from the agenda of EU anymore. In Turkey various actions are performed for the SMEs but when they are compared to the ones in EU countries, it is observed that these are inadequate. In the case that Turkey becomes a member of EU, she will have to compete much more. In order the SMEs to achieve in competition, they have to stand on a certain basis. Competition is not restricted to price, rather factors suchlike quality, brand name, after sales services, arriving at the customer in time and quickly are also becoming important. If the purpose is the empowerment of the economy leaning on competition, increasing employment, providing efficiency and increasing export; it is compulsory to provide the necessary support for SMEs.
Keywords: KOBİ’ler; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler