Bir siyasal iletişim unsuru olarak nefret söyleminin spor müsabakalarına yansıması : twitter örneği - Şahin, Mürsel (My University, 2018)
ÖZETBİR SİYASAL İLETİŞİM UNSURU OLARAK NEFRET SÖYLEMİNİN SPOR MÜSABAKALARINA YANSIMASI: TWİTTER ÖRNEĞİBir siyasal iletişim unsuru olarak nefret söyleminin spor müsabakalarına yansımasını inceleyen bu çalışma, nefret söylemi kavramını geniş bir şekilde ele alarak Twitter üzerinde nefret söylemi oranlarını incelemektedir. Bu kapsamda 2017-2018 Spor Toto Süper Lig İlhan Cavcav Sezonunda Fenerbahçe ile Galatasaray derbilerinde iki takımın resmi Twitter hesaplarından atılan tweetlere yanıt olarak bireysel hesaplardan gelen mentionlar ele alınmıştır.Çalışmada öncelikle siyasal iletişimin tanımı yapılarak, siyasal iletişimle ilgili kavramlar incelenmiştir. Nefret söyleminin açıklanmasıyla birlikte, siyasal iletişimin nefret söylemi ile olan ilişkisi ele alınmıştır. Nefret söyleminin spor müsabakalarına yansımasını analiz edebilmek adına spor ve şiddet ilişkisine değinilerek, spor şiddetinin ortaya çıkış sebepleri ortaya konulmuş ve medyada nefret söylemi incelenmiştir.Araştırmada 2017-2018 Spor Toto Süper Lig İlhan Cavcav Sezonunda Fenerbahçe ile Galatasaray derbilerinde iki takımın resmi Twitter hesaplarından atılan tweetlere yanıt olarak bireysel hesaplardan gelen mentionlar toparlanmıştır. Toplam 2251 adet yazılı ifade içeren mentionlar içerisindeki söylemlere göre sınıflandırılmış, toplam mention sayısına göre nefret söylemlerinin oranı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlarda büyük oranda nefret söylemine rastlanmıştır.İÇİNDEKİLERÖNSÖZvİÇİNDEKİLERviGRAFİKLER LİSTESİviiiKISALTMALAR LİSTESİixGİRİŞ1I. BÖLÜM: SİYASAL İLETİŞİM KAVRAMI VE SİYASAL İLETİŞİMDE NEFRET SÖYLEMİ31.1. Siyasal İletişimin Tanımı ve Kavramsal Çerçevesi31.2. Siyasal İletişim ile İlgili Kavramlar41.2.1. İdeoloji41.2.2. Kamuoyu51.2.3. Propaganda71.2.4. Kültür91.2.5. Medya111.2.6. İkna171.2.7. Halkla İlişkiler181.2.8. Reklam201.2.9. Söylem221.3. Siyasal İletişimde Nefret Söylemi241.3.1. Nefret Söyleminin Tanımı241.3.2. Nefret Söyleminin Türleri301.3.3. Nefret Suçları33II. BÖLÜM: SPOR MÜSABAKALARININ SUNUMUNDA NEFRET SÖYLEMİ392.1. Spor ve Şiddet İlişkisi392.2. Seyirci, Taraftar, Fanatik ve Holigan Kavramları472.3. Medyada Fanatizm Konumlandırması512.4. Spor Şiddetinin Ortaya Çıkış Sebepleri522.5. Medyada Nefret Söylemi53III. BÖLÜM: DERBİ MAÇLARINDA TWİTTER ÜZERİNDEN YAPILAN NEFRET SÖYLEMİNİN İNCELENMESİ563.1. Araştırma Amacı ve Önemi563.2. Araştırmanın Sorusu573.3. Araştırma Yöntemi583.4. Araştırmanın Kapsamı ve Sınırlılıkları593.5. Bulgular593.5.1. Olumsuz Söylem Kategorisi603.5.2. Nefret Söylemi Kategorisi613.5.3. Olumlu Söylem Kategorisi713.5.4.Etkisiz Söylem Kategorisi723.6. Genel Değerlendirme734. SONUÇ VE ÖNERİLER80KAYNAKÇA83

ABSTRACTTHE REFLECTION OF HATE SPEECH WHICH IS ONE OF THE ITEMS OF POLITICAL COMMUNICATION ON SPORTS COMPETITION: IS THE EXAMPLE SHOWN ON TWITTERThis study, which examines the reflection of hate speech, as an element of political communication, on sports competitions, examines the hate speech ratios from the broad perspective on Twitter. In this scope, retaliatory twits, from Galatasaray and Fenerbahçe fans’s individual Twitter accounts in response to the tweets send from official accounts of Fenerbahçe and Galatasaray football teams, relating to the derby matches between these two teams in 2017-2018 Sports Toto Super League İlhan Cavcav Season, had been studied and reviewed. In this work out, first of all the concepts relating to the political communication had been examined by writing out the definition of political communication. The relation of political communication with hate speech is discussed together with the exposition of hatred speech. In order to analyze the reflection of hate speech on sport competitions, the relationship between sports and violence was explained and the reasons for the emergence of sports violence were revealed and hate speech in the media was examined.In the 2017-2018 Sports Toto Super League İlhan Cavcav Season, mention was made from individual accounts in response to the tweets thrown from the official Twitter accounts of the two teams at Fenerbahçe and Galatasaray derby. A total of 2251 written statements were categorized according to the discourses and the rate of hate speech was found according to the total number of words. The results obtained were mostly hate speech.İÇİNDEKİLERÖNSÖZvİÇİNDEKİLERviGRAFİKLER LİSTESİviiiKISALTMALAR LİSTESİixGİRİŞ1I. BÖLÜM: SİYASAL İLETİŞİM KAVRAMI VE SİYASAL İLETİŞİMDE NEFRET SÖYLEMİ31.1. Siyasal İletişimin Tanımı ve Kavramsal Çerçevesi31.2. Siyasal İletişim ile İlgili Kavramlar41.2.1. İdeoloji41.2.2. Kamuoyu51.2.3. Propaganda71.2.4. Kültür91.2.5. Medya111.2.6. İkna171.2.7. Halkla İlişkiler181.2.8. Reklam201.2.9. Söylem221.3. Siyasal İletişimde Nefret Söylemi241.3.1. Nefret Söyleminin Tanımı241.3.2. Nefret Söyleminin Türleri301.3.3. Nefret Suçları33II. BÖLÜM: SPOR MÜSABAKALARININ SUNUMUNDA NEFRET SÖYLEMİ392.1. Spor ve Şiddet İlişkisi392.2. Seyirci, Taraftar, Fanatik ve Holigan Kavramları472.3. Medyada Fanatizm Konumlandırması512.4. Spor Şiddetinin Ortaya Çıkış Sebepleri522.5. Medyada Nefret Söylemi53III. BÖLÜM: DERBİ MAÇLARINDA TWİTTER ÜZERİNDEN YAPILAN NEFRET SÖYLEMİNİN İNCELENMESİ563.1. Araştırma Amacı ve Önemi563.2. Araştırmanın Sorusu573.3. Araştırma Yöntemi583.4. Araştırmanın Kapsamı ve Sınırlılıkları593.5. Bulgular593.5.1. Olumsuz Söylem Kategorisi603.5.2. Nefret Söylemi Kategorisi613.5.3. Olumlu Söylem Kategorisi713.5.4.Etkisiz Söylem Kategorisi723.6. Genel Değerlendirme734. SONUÇ VE ÖNERİLER80KAYNAKÇA83
Keywords: Ahlaki yönleri; Crime and the press; Digital media; Dijital medya; Hate crimes; Hate speech; Kitle iletişim araçları; Mass media; Moral and ethical aspects; Nefret söylemi; Nefret suçları; Siyasal İletişim; Social aspects; Sosyal yönleri; Spor; Sports; Suç ve basın; Turkey; Türkiye; Twitter; Twitter Political Communication